Penzioneri mogu da očekuju novo povećanje penzije: Kolika bi mogla da im budu primanja?

08.05.2024

17:02

0

Prosečna penzija iznosi 390 evra (dok su pre 12 godina bile 202-203 evra), a cilj Vlade je da do kraja 2027. to bude 650 evra

Penzioneri mogu da očekuju novo povećanje penzije: Kolika bi mogla da im budu primanja?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od 1. janara 2024. godine nastupilo je povećanje penzija od 14,8 odsto, tako da je prosečna penzija znatno porasla i sada iznosi 45.739 dinara.

Ali već se uveliko govori i iščekuje drugo povećanje primanja najstarijih, o čemu su u više navrata govorili najviši državni zvaničnici.

Još dobrih vesti za penzionere i novo povećanje penzija najavio je najpre ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da ono neće biti malo i da će najstariji sugrađani biti zadovoljni.

Nedavno je o penzijama nešto preciznije govorio prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

On je naveo da će se to desiti – razgovori o povećanju i samo povećanje penzija, između avgusta i oktobra.

Mali još uvek nije izneo detalje o tome koliko povećanje penzioneri mogu da očekuju.

Kako je podsetio, sada prosečna penzija iznosi 390 evra (dok su pre 12 godina bile 202-203 evra), a cilj Vlade je da do kraja 2027. to bude 650 evra.

M.K./ATAImages
 

Mali je dodao i da je Međunarodni monetarni fond (MMF), s kojim su nedavno obavljeni razgovori, potvrdio da je Srbija, uprkos globalnoj krizi, u potpunosti sačuvala makroekonomsku stabilnost.

Kako kažu iz MMF-a, povodom zahteva penzionerskih udruženja, a i stavova samih političara da penzije brže prate plate, pitanje indeksacije penzija regulisano je Zakonom o budžetskom sistemu.

– Postojeće zakonsko rešenje već predviđa usklađivanje rasta penzija sa rastom prosečnih zarada u onim godinama kada je učešće penzija u BDP-u niže od 10 odsto. Smatramo da je postojeća formula za usklađivanje penzija adekvatna i da osigurava fiskalnu stabilnost i nismo upoznati sa planovima da se ovo rešenje promeni – kažu iz ove misije.

Po rečima direktora Fonda PIO Relje Ognjenovića, sa januarskim povećanjem najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti sada iznosi 24.987,67 dinara, a najviša za sve korisnike je 230.145,48 dinara. Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prvog obračuna penzije, a koji sada iznosi 1.345,88 dinara.

I ova statistika najbolje pokazuje da se penzije nikada do sada nisu povećavale tako brzo i znatno iznad nivoa inflacije i sve to na zdravim osnovama, dodao je on.

Ognjenović je nedavno posebno istakao podatak da je na primer u prva dva meseca ove godine bila ozbiljno veća naplata doprinosa, čak 14 milijardi dinara, što je 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, i „ako se nastavi ovako, očekivana su nova prijatna iznenađenja“.

O tome ćemo govoriti u dogovoru i saradnji sa Vladom Srbije, kada budemo imali preciznije informacije – rekao je on pre par meseci, i dodao da penzioneri ne bi trebalo da se brinu i da se ide ka tome da prosečna penzija 2025. godine bude između 450 i 460 evra.

Inače, na poslednoj sednici Upravnog odbora RF PIO usvojeni su Završni račun RF PIO za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine i Izveštaj o izvršenju Finansijskog plana Republičkog fonda PIO za prošlu godinu.

Ukupan rezultat poslovanja Fonda za 2023. godinu je budžetski suficit u iznosu od 1,15 milijardi dinara.

Učešće prihoda od doprinosa u strukturi finansiranja Fonda u 2023. iznosilo je 79 odsto, a transferi iz republičkog budžeta činili su samo 19,9 procenata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike