Veliki skok lizinga u Srbiji

16.05.2024

11:03

0

Autor: R.B.

Vrednost novih ugovora u prva tri meseca 2024. čak veća 20 odsto nego u prvom kvartalu 2023.

Veliki skok lizinga u Srbiji
Sajam automobila 2024 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Lizingu je u Srbiji svanulo u 2024. godini, pokazuju podaci Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS). Vrednost novih ugovora u prvom kvartalu ove godine prebacila je 206 miliona evra, što je 20% više nego u isto vreme prošle godine.

Prema procenama ALCS do kraja godine vrednosti novih ugovora će dostići milijardu evra.
U novozaključenim ugovorima prednjače putnička vozila (47%) i u proseku svako treće novo vozilo finansirano je putem lizinga, istakla je generalna sekretarka ALCS, Teodora Milenković,

– U prvom kvartalu 2024. godine, broj ugovora porastao je za čak 28%, a plasman putničkih vozila prate komercijalna, teretna i ostala vozila, mašine i oprema, pa nekretnine – objasnila je Milenković.

Mileknovićeva je podsetila da, prema podacima o prvoj registraciji vozila, u prva tri meseca 2024. godine je prodato 20% više putničkih i lakih komercijalnih vozila u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Veliki deo zasluga za prodaju ima veoma uspešan Sajam automobila u Beogradu.

Lizing podrška malom biznisu

Predsednik Upravnog odbora ALCS, Ivan Jauković, ukazao je da je lizing ključna podrška malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima, pogotovo u početnim fazama razvoja poslovanja.

On je dodao da, prema podacima Evropske investicione Banke (EIB), ova preduzeća čine većinu poslovnih subjekata u Evropi i omogućavaju tri četvrtine poslova na tržištu.

– Specifičnost lizinga je da je sredstvo finansiranja ujedno i predmet obezbeđenja što ovaj način finansiranja čini veoma pogodnim za najznačajniji segment evropske i domaće privrede, a to su mikro, mala i srednja preduzeća – objasnio je Jauković.

Prema njegovim rečima, inovativnost lizinga ogleda se i u tome što finansira najrazličitije predmete, pomaže dostizanju zelenih ciljeva kompanija, ali i odgovara na brojne potrebe fizičkih lica.

Jauković je kazao da se, u poređenju sa prethodnom decenijom, pa čak i nekoliko godina ranije, primećuje da su se potrebe pravnih i fizičkih lica dosta promenile.

– Kompanije svoje poslovanje u mnogome baziraju na zelenim ciljevima i lizing ih tu podržava jer finansira najrazličitije moguće predmete. Električni i hibridni automobili su postali svakodnevna pojava kad govorimo o finansiranju vozila, a od drugih „zelenih“ predmeta tu su punjači za električna vozila i solarni paneli. Zanimljivo je da su čak i prvi električni autobusi, koje koriste privatni gradski prevoznici, finansirani na lizing – napomenu je Jauković.

Razmisliti o ukidanju PDV-a

Član Upravnog odbora ALCS, Boris Stević, ističe da bi ukidanje PDV-a na kamatu na lizing (kao kod banaka na kredite) učinilo lizing atraktivnijim kod nabavke novih i polovnih putničkih vozila.

– Ovakvo rešenje omogućilo bi većem broju građana i privrednim subjektima da obezbede novija vozila i pozitivno utiču na smanjenje nivoa zagađenja. Na ovaj način unapredili bismo sadašnji prosek starosti vozila u Srbiji koji je 17,5 godina, dok je prosečna starost vozila u Evropskoj uniji 12 godina – istakao je Stević.

Iz ALCS ističu da će veliku ulogu ove godine imati i digitalizacija koja bi trebalo da unapredi procese za klijente, ali i procese u okviru lizing kompanija.

Potpredsednik UO ALCS Bojan Erak kazao je da je upotrebom modernih tehnologija i digitalizacijom poslovanja, omogućeno da odobrenje finansiranja bude u roku od svega nekoliko minuta.

– Radi uštede vremena, resursa i ekološkog doprinosa, klijentima pružamo mogućnost da ugovor potpišu digitalno bez štampanja. U narednim godinama želimo da, kao industrija, potpuno pređemo na takozvane bez-papirne ugovore i da, na taj način, doprinesemo ESG prinicipima – naveo je Erak.

Predstavnici ALCS smatraju da će inovativnost lizinga kao finansijskog proizvoda, omogućiti stabilan rast i u narednom periodu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike