Japancima konkretne ponude iz Srbije: Lus tekstil, Bitgir…

05.06.2024

16:14

0

Autor: R.B.

Na sastancima srpske državno-privredne delegacije sa domaćinima u Japanu bilo razgovora o konkretnim poslovima

Japancima konkretne ponude iz Srbije: Lus tekstil, Bitgir…
Marko Čadež u Japanu - Copyright TANJUG/ ĐORĐE KRSTIĆ

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas u Tokiju da je PKS kompaniji "Itoča" ponudila saradnju sa kompanijom "Lus tekstajl“ (Luss Textile) iz Raške, koja ima kapacitete i gradi novu fabriku.

-- Oni su ogromni kada je u pitanju tekstilna industrija i moda, a ponudili smo im saradnju sa izuzetno dobrom kompanijom iz Raške, koja već sada radi za najveće brendove poput „Monklera“, „Ripleja“, „Filipa Plejna“. „Lus tekstajl“ ima dovoljno kapaciteta i gradi novu fabriku, a postoji veliko interesovanje japanske strane da se razgovara o mogućim poslovima kod nas – rekao je Čadež, u vezi razgovora srpske državno-privredne delegacije koja je u trodnevnoj poseti Japanu.

Sa istom kompanijom, odnosno njihovim delom koji se bavi mašinskom industrijom, bilo je reči o potencijalima Majnd parka, najvećeg privatnog industrijskog parka u Srbiji i jednim od najmodernijih u Evropi, a u kojem se proizvodi "Simensov" tramvaj, kako bi eventualno deo svojih aktivnosti prebacili u srpski industrijski park.

– Njima je evropsko tržište izuzetno važno. Danas ne možete da poslujete na evropskom kontinentu ako nemate bar deo proizvodnje u Evropi, a zbog logističkih i operativnih troškova. Ideja im se jako dopala i već smo organizovali naredne sastanke – objašnjava Čadež.

Razgovarano i o japanskim investicijama

PKS u saopštenju navodi da se sa japanskim kolegama razgovaralo i o njihovom daljem investiranju u preradu hrane u Srbiji.

– Oni su već prisutni u našoj zemlji, kupili su jednu kompaniju za preradu voća i povrća iz Srbije i jednu kompaniju za pakovanje, a te srpske kompanije su utrostručile svoje prihode od kada su u vlasništvu japanskih partnera – kazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, japanskim kolegama predočena je mogućnost saradnje sa srpskim poljoprivrednim institutima koji se bave inovativnim tehnologijama za poljoprivredu, kao što je institut "Biosens".

– Sa nama je i kompanija „Bitgir“ (Bitgear) koja već sada radi širom sveta nešto što je zaista fantastično kada su u pitanju tehnologije senzora, štedeći ljudima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom 30 do 40 posto troškova u navodnjavanju i đubrivu. To su stvari koje su ih zanimale i koje žele da čuju – istakao je Čadež.

U saopštenju se navodi da je srpska delegacija posetila i "Micubiši"  korporaciju, koja je aktivna u brojnim industrijama u svetu, gde se razgovaralo o mogućnostima dalje saradnje, posebno sa srpskim industrijskim parkovima, dok su predstavnici domaće porodične inovativne kompanije "Mikroelektronika" imali razgovore u "Tošibi".

Čadež ističe da Japan ima velike kompanije, konglomerate, i da su im potrebne male srpske inovativne tehnološke kompanije koje mogu da svojom kreativnošću doprinesu bržem poslovanju i razvoju japanskih korporacija

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike