Nova ekonomska era odnosa Japana i Srbije

04.06.2024

16:00

0

Brojna visoka državno-privredna delegacija Srbije u poseti Japanu imala veoma obećavajuće sastanke, istaknuto iz PKS-a

Nova ekonomska era odnosa Japana i Srbije
Copyright TANJUG/ ĐORĐE KRSTIĆ

Srbija i Japan su krenuli u novu eru ekonomskih odnosa o čemu svedoči trend rasta investicija iz te zemlje proteklih godina ali i zajednički rad dve strane na donošenju sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Državno-privredna delegacija Srbije boravi u Tokiju od 3. do 6. juna i tokom ekonomske misije Japanu predstavlja potencijale srpske privrede.  Poseta je organizovana u saradnji sa ambasadom i Vladom Japana, Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i PKS.

Delegaciju čine ministri resora trgovine, nauke i privrede, Tomislav Momirović, Jelena Begović i Adrijana Mesarović, kao i predsednik PKS Marko Čadež, predstavnici Razvojne agencije Srbije (RAS) i domaćih kompanija „Elixir Group“, „Mind Group“, „Mikroelektronika“, „Bitgear“, „Smartcat“ i „Pepper consulting group“ (PCG).

– Imamo jasnu misiju i došli smo sa jasnom porukom posle održanog poslovnog samita Srbija-Japan u Beogradu pre dve godine. Krenuli smo u novu eru naših ekonomskih odnosa. Broj japanskih investicija i fabrika koje su otvorili kod nas se zaista povećao. Uloženo je od tada više od 250 miliona evra, a u poslednjih pet godina skoro 500 miliona evra. To pokazuje trend rasta – rekao je Čadež.

On je, kako se navodi u saopštenju PKS, rekao i da su kompanije iz Japana zainteresovane da dođu u Srbiju i investiraju u proizvodne procese i pogone, pre svega, zbog blizine i ulaska na evropsko tržište.

Bez birokratskih prepreka od 2025.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je i da se ubrza rad na izradi sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja, a finalizacija tog sporazuma kako kaže može se očekivati već početkom sledeće godine.

Takođe, dodaje, dogovoreno je da se već početkom jeseni organizuje poseta japanskih kompanija Srbiji, pre svega iz oblasti veštačke inteligencije, IT, kao i inovativnog hardvera i drugo.

Đorđe Krstić/Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine
 

 

– Došli smo sa domaćim kompanijama da pokažemo da Srbija ima kapacitet da ponudi inovativna rešenja i najvećim japanskim kopanijama i korporacijama koje imaju velike izazove i trebaju im sveže ideje i manje kompanije koje će fleksibilnije da ponude neka rešenja – objasnio je Čadež.

Tokom posete državno-privredne delegacije iz Srbije Japanu održani sastanci sa predstavnicima više japanskih ministarstava - za spoljne poslove, unutrašnje poslove i komunikacije koje je nadležno za veštačku inteligenciju, trgovinu i nauku, kao i sa predstavnicima Japanske organizacije za spoljnu trgovinu.

Organizovan je i Poslovni forum na kojem su japanskim kompanijama predstavljene investicione i poslovne mogućnosti u Srbiji, a vođeni su i razgovori sa članicama najuticajnijeg i najvećeg japanskog poslovnog udruženja "Keidanren", koje zastupa interese najvećih japanskih kompanija, a održani su i sastanci sa petnaestak najvećih multinacionalnih kompanija iz Japana, među kojima su „Micubiši“, „Tojota“, „Hitači“, „Itoču“, „Japan Tobako“, „Tošiba“, „Takenaka“…

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović razgovarala je sa ministrom unutrašnjih poslova i komunikacija Takeaki Macumotom, nadležan za oblast razvoja veštačke inteligencije u Japanu.
Begović je rekla da je izuzetno bitno da se priča o Srbiji, o velikoj snazi Srbije - startap ekosistemu, inovacijama i nauci, i dodala da su te oblasti zaista vredne promocije.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović je istakla da su japanske kompanije poput "Nideka", "Tojo Tajera" i "Jazakija", koje posluju u Srbiji, zadovoljne poslovnim ambijentom.

– Prioriteti Ministarstva privrede Srbije su dalje unapređenje konkurentnosti domaće privrede i sveukupnog poslovnog ambijenta, porast domaćih i stranih investicija, sa posebnim akcentom na ozelenjavanje poslovanja. Naš cilj su i novi projekti i značajan porast broja japanskih kompanija i investicija u Srbiji – rekla je Mesarović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike