(Ne)ravnopravnost polova: Od 30% žena u IKT, tek jedan odsto je šef u sajber bezbednosti

12.03.2024

14:28

0

Od ionako malo žena u IT sektoru, tek svaka trideseta dostigne da vodi odeljenje u sajber bezbednosti

(Ne)ravnopravnost polova: Od 30% žena u IKT, tek jedan odsto je šef u sajber bezbednosti
Copyright Profimedia

U Srbiji svega oko 30 odsto žena upisuje i završava fakultete koji se tiču informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), i toliko ih je na tom tržištu rada, dok je broj žena koje su dostigle nivo da vode odeljenja koja se bave sajber bezbednosti svega oko jedan odsto, rečeno je danas na okruglom stolu "Sajber putevi za žene".

Na tom skupu održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS) istaknuto je da žene treba da se još od osnovne škole podstiču i podržavaju da se što više angažuju u ovoj oblasti, jer bi i one kvalitetno mogle da se bave njome, uprkos predrasudama koje postoje da je to muško zanimanje.

Autorka i doktorka rodnih studija iz Centra za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu Zorana Antonijević kazala je Tanjugu da je jako mali broj žena u Srbiji dostigao taj nivo profesionalnog napredovanja da vodi timove ili odeljenja koja se bave sajber napadima na kritičnu infrastrukturu.

– Moramo razbiti stereotipe da sektor bezbednosti zahteva izrazito tehničko znanje i da druge profesije nisu poželjne. Ovom sektoru potrebni su i pravnici i ekonomisti, pa čak i oni koji se bave, recimo, sociologijom ili psihologijom. Ne treba sajber bezbednost gledati kao rat loših hakera, odnosno rat protiv loših hakera, već kao sistem upravljanja koji treba institucije da pripremi za bolju otpornost i reagovanje na sajber napade, a tu je čitav niz profesija – rekla je ona.

Antonijevićeva je naglasila da je Srbiji potreban zakon o sajber bezbednosti koji će imati preporuku da se evidencija sajber stručnjaka vodi i po polu.

Ona je podsetila i na nedavni napad na elektrosistem Srbije, jedan od najvećih sistema koji ima sve podatke građana i građanki, ali i druge osetljive podatke,  ističući da ne postoje podaci koliko žena u toj, ali ni u mnogim drugim kompanijama radi u sektoru sajber bezbednosti.

Prema njenim rečima u svetu se žene više bave sajber bezbednošću, koje spada u jedno od visoko plaćenih zanimanja, dok je u Srbiji velika feminizacija obrazovnih profila i tržišta radne snage i gde većina žena odlazi na nisko plaćene poslove gde spadaju obrazovanje, zdravstvo ili socijala.

– Kod nas manji broj žena odlazi na visoko plaćene poslove, odnosno u IKT inženjerstvu ili građevini, iako mi imamo na svim ovim fakultetima najmanje 30 odsto žena koje su čak i uspešnije od mladića i brže završavaju fakultete. Žene se  nekako više fokusiraju na učenje i na završavanje fakulteta, dok mladići već počinju da rade u kompanijama i na neki način možda čak i zapostavljaju svoje studije zbog poslova – rekla je Antonijevićeva.

Kod velikih plata razlika još veća

Ona je naglasila i da postoji i razlika kada je reč o platama između muškaraca i žena koje su angažovane u oblasti sajber bezbednosti i da je to takođe jedan od razloga zbog čega se žene manje angažuju.

– Ovo su visoko plaćeni poslovi, tačnije ovo su najviše plaćeni poslovi u svetu, zato što zahtevaju takvu specijalizaciju i znanje da ne može prosto svako ni da ih radi. I tu su razlike u plaćenosti jako velike i izražene između žena i muškaraca – rekla je ona.

Antonijevićeva je dodala da je tokom prošle godine sprovedeno istraživanje čiji je cilj bio da se vide kakve su prepreke i mogućnosti za karijerne puteve za žene u oblasti sajber bezbednosti, posebno sajber bezbednosti okrenute ka kritičnim infrastrukturama.

Kako je dodala to istraživanje sprovedeno, tokom proleća i leta 2023. je obuhvatilo žene koje već rade kao visoko pozicionirani profesionalci u sektoru sajber bezbednosti, kritične infrastrukture i fokus grupe sa studentkinjama IKT  fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Subotici i Nišu.

– Istraživanje je pokazalo da su najveće prepreke za žene da se bave sajber bezbednošću, predrasude koje postoje da je to muško zanimanje kao i to da im je teže da ako hoće da napreduju u karijeri i da ostanu na radnom mestu u oblasti sajber bezbednosti – rekla je ona.

Naglasila je i da je ukazano da u Srbiji postoji i nizak nivo organizacione kulture, posebno u privatnim domaćim kompanijama.

– Istraživanje je pokazalo da je mnogo manje diskriminacije, odnosno da nje nema, ali i da je sankcionisana u međunarodnim i stranim kompanijama koje imaju i kvote za žene na rukovodećim pozicijama – rekla je ona.

Antonijevićeva je dodala i da Srbija, iako ima jako dobre zakone, među kojima su i oni o rodnoj ravnopravnosti, o zabrani diskriminacije, protiv zlostavljanja na radnom mestu, kao i Zakon o radu koji predviđa sankcije vezano za diskriminaciju, prosto ne postoji negovanje te organizacione kulture unutar samih kompanija da one same preduzimaju neke mere.

– Neke su mi žene govorile da ako su bile diskriminisane u domaćoj kompaniji ništa se nije desilo, a kada se sličan slučaj desio ne njima lično nego nekoj drugoj ženi u stranoj kompaniji u kojoj su počele da rade, ta osoba je bila otpuštena sa posla – rekla je ona.

Edukacija i osnaživanje od malih nogu

Menadžerka projekta "Sajber putevi za žene" Sanja Kekić kazala je da se taj projekat bavi edukacijom devojčica, devojaka i žena, da postignu neki nivo znanja i iskustva u sajber bezbednosti, ali i sa rodnom inkluzijom, kako na univerzitetima, fakultetima, trening-institucijama i u organizacijama, da se njihove politike i procedure omekšaju i da žene prepoznaju ovu oblast kao oblast kojom bi one možda mogle da se bave.

– Nadam da ćemo uspeti u budućnosti da napravimo neku statistiku i da stvarno znamo koliko je žena u oblasti sajber bezbednosti. Za sad imamo samo podatak, da u IKT ima 30 odsto žena – rekla je ona.

Prema njenim rečima, glavni razlog zašto je taj procenat žena u IKT samo 30 odsto (u Evropi je, inače, taj procenat i manji) je to što žene uglavnom vide tu oblast kao mušku.

– Žene, ali i okruženje i kultura, vide ovo zanimanje, odnosno ove karijere kao muške i samim timi žene negde izbegavaju prilike i kažu to nije za mene, ajde da vidim gde ja mogu, šta je za mene. To je jedna prepreka, a druga je to da žena čak ne može da vidi i neku drugu ženu koja se bavi tim poslom i ne može da nađe sebi, da prepozna svog modela pa da kaže, evo ova žena je tu, možda bih mogla i ja – rekla je Kekićeva za Tanjug.

Kao prepreku što nema više žena u oblasti sajber bezbednosti, ona je navela da manjka i edukacije, ali i razlika u platama između muškarca i žena.

Današnji Okrugli sto u PKS organizovala je Radna grupa za Sajber karijerne puteve, koja je deo Američke agencije za međunarodni razvoj, a koja ima za cilj da podstakne što veći broj žena i devojčica da se upuste u karijere i akademske tokove u oblasti sajber bezbednosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike