Ženama „Gugl” davao manje plate: Kazna 2,6 miliona evra

02.02.2021

08:48 >> 11:28

0

Internet gigant postigao nagodbu da plati kaznu za više od 5.500 zaposlenih i bivših kandidata za posao

Ženama „Gugl” davao manje plate: Kazna 2,6 miliona evra
Copyright Pixabay/Hebi B.

Kompaniju “Gugl” su oštećeni tužili za diskriminaciju žena inženjera i Azijata u Kaliforniji i državi Vašington, izveštava agencija AP.

Ovom nagodbom se zatvara četvorogodišnji slučaj koji je pokrenulo Ministarstvo rada u okviru svojih periodičnih kontrola praksi po pitanju zarada zaposlenih u kompanijama koje su dobavljači savezne administracije, kao što je “Gugl”.

Pročitajte još:

Sprovedena kontrola je rezultirala optužbama da je “Gugl” tokom perioda od 2014. do 2017. godine žene inženjere plaćao manje od muškaraca na sličnim radnim mestima.

Kompanija je pristala da plati 1,4 miliona dolara razlike u platama s kamatama za 2.565 zaposlenih žena inženjera jer su imale niže zarade u odnosu na kolege muškarce, kao i 1,2 miliona dolara za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata koji tvrde da su diskriminisani pri odabiru za radna mesta inženjera.

“Gugl” je najavio da će iz svoje rezerve izdvojiti najmanje 1,25 miliona dolara kako bi izjednačio plate inženjera u nekoliko američkih podružnica u narednih pet godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike