Devojčice su za IT: Od ideje u glavi do 3D modela u rukama

06.11.2023

07:55

0

Autor: R.B.

U Srbiji je broj žena u IT-u srazmerno veći nego u Evropi, međutim, u elektrotehničkim i „kompjuterskim“ školama ih i dalje ima malo, ali zato blistaju. Milijana Nikolić iz Niša je jedna od njih

Devojčice su za IT: Od ideje u glavi do 3D modela u rukama
Copyright Grupa za obrazovanje/Miloš D. Živojinović

Kada je ove jeseni u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović” u Nišu Grupa za obrazovanje otvorila jedan od Mejkers labova, stvorena je prilika da mnoga deca mogu da razvijaju svoje ideje i kreiraju nove proizvode. Ali za neke od njih ovakva multidisciplinarna i multimedijalna „učionica budućnosti“ samo je dodatni napredni alat za ostvarivanje inovativnosti koju su već iskazali. Jedna od njih je Milijana Nikolić, učenica četvrte godine na smeru multimedija, kaže reportaža Grupe za obrazovanje.

Ova sad već devojka svoj uspeh je pokazala na mnogim takmičenjima, i u radu sa svojim mentorom priprema se za još veće uspehe u svetu 3D modelovanja i grafičkog dizajna. Jedna je od retkih devojčica u elektrotehničkoj školi, koja i dalje važi da je „za dečake“, ali to je ne sputava da napreduje u onome što je interesuje i za šta  je nadarena.

Milijani je prošlogodišnje takmičenje iz multimedija u Beogradu i osvojene prvo mesto donelo upis na Elektronski fakultet u Nišu bez polaganja prijemnog ispita.

- Takmičenje se sastoji iz dva dela - praktičnog i teorijskog. Za oba smo imali pripreme u školi. Teorijski podrazumeva konkretna pitanja iz video i audio tehnike. Praktični deo podrazumeva uređivanje zvuka, slike i video-materijala (redosled, pozadina, sklapanje u celinu..) - objasnila je Milijana u čemu je tamo bila najbolja.

Ali montaža video i audio materijala nije jedino što Milijanu interesuje. I to će joj sada Mejkers lab omogućiti, jer njime se proširuju pravci u kojima ona može da razvija i testira svoje ideje.

- Evo, na primer, 3D štampač, koji smo sada dobili - meni to dosta znači, s obzirom na to da se bavim 3D modelovanjem i želim da moje modele dovedem u realan svet, da mogu da ih držim u svojim rukama i imam interakciju s njima – ističe ova učenica.

Sad već na broju 11

Otvaranjem Mejkers laba u oktobru u Nišu, a potom i u Vrnjačkoj Banji, Grupa za obrazovanje je za godinu dana omogućila da deca u već jedanaest škola i isto toliko gradova u Srbiji dobije prostor u kome mogu da nadograđuju i primene ono što uče u školi, ali i probaju nešto sasvim drugo - od preduzetništva u učeničkim zadrugama do stvaranja robota ili pravljenje filmova i video-igara.
A u Grupi za obrazovanje nastavljaju dalje, ka otvaranju planiranog 15. laba u ovoj godini, mada iz članica grupe - Nordeus fondacije, Inicijative "Digitalna Srbija", Centra za promociju nauke, organizacije "Dostignuća mladih" - kažu da je to samo početak i nadaju se da će Mejkers lab stiću u svaku veću školu u Srbiji.

Milijana s ushićenošću govori o svom prvom 3D modelu - malom dinosaurusu.

- Test sa malom platformom. Neverovatan je osećaj kada tako nešto štampate i dobijete gotov proizvod. Pored dekorativnih figura, mogu se praviti, recimo, saksije, privesci za ključeve, naočare… Evo, mi ćemo baš praviti priveske za naše učionice u školi. Bezbroj je mogućnosti – kaže ova nadarena devojčica.

U svom radu Milijana ima veliku podršku mentora Andrije Kuzmanovića, koji s njom radi na 3D modelovanju. To nije mala stvar, posebno za devojčicu u „muškoj školi“.

- Svaka škola je za svakoga. Bila sam svesna toga da u ovu školu ide dosta dečaka i manji broj devojčica, ali to je ono što sam želela, i to mi nije predstavljalo problem – ističe Milijana, i poziva druge devojčice da idu njenim stopama.

A ona nastavlja dalje, jer veliki planovi su već tu.

- Želela bih da svoje znanje iz 3D modelovanja i grafičkog dizajna primenim u radu u nekom studiju. Recimo, da radim kao dizajner karaktera – kaže Milijana Nikolić iz Niša.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike