Srbija i digitalno sutra: Šta su sve uspeli da postignu Mejkers labovi? (FOTO/VIDEO)

30.12.2023

07:35

0

Za samo godinu i po jedna specijalna privatna inicijativa uspela je da nepovratno promeni živote učenicima 13 škola, ali i 12 lokalnih sredina u Srbiji. A neće stati ni u 2024…

Srbija i digitalno sutra: Šta su sve uspeli da postignu Mejkers labovi? (FOTO/VIDEO)
Kragujevački gimnazijalci u svom Mejkers labu - Copyright Promo: Nordeus Fondacija/Miloš D. Živojinović

Sredinom decembra otvoren je u VI beogradskoj gimnaziji jedan poseban prostor, „laboratorija“, gde učenici i nastavnici mogu da isprobaju svoju kreativnost i inovativnost, da koriste savremena tehnička sredstva, a da pritom nisu ograničeni „samo“ na tehnologiju. Jer, u Beogradu je otvoren drugi, a u Srbiji 13. Mejkers lab – učionica budućnosti.

Za proteklih godinu i nešto dana, pokazalo se da je jedna ambiciozna privatna inicijativa četiri institucije okupljene oko Grupe za obrazovanje (Nordeus fondacija, Inicijativa „Digitalna Srbija“, „Dostignuća mladih Srbije“ i Centar za promociju nauke) i te kako ima smisla. Ne samo da su postignuti očekivani rezultati u podizanju standarda obrazovanja u Srbiji, nego su se dogodile i neočekivane stvari – od multidisciplinarnih projekata do toga da Mejkers labovi postaju mesta okupljanja ne samo sadašnjih učenika škola u kojima su otvoreni.

O tome kako sada vide „Mejkerse“ i gde bi oni mogli da odvedu, 24sedam je razgovarao sa nekima od direktno uključenih aktera.

- Kada smo krenuli sa „Mejkersima“, plan od deset novih godišnje se činio kao velika misija. Ali nekako smo ga lako ostvarili i danas mislimo da možemo da učinimo i nešto više. Neki „posebni“ nastavnici i posebna deca su na najbolji način već iskoristili alate koje smo im dali u ruke, a naredne godine krećemo u programe kao nadogradnju koja će dati novi potencijal celoj mreži škola i lokalnih zajednica koja je nastala sa otvaranjem „Mejkersa“ – kaže za 24sedam Miloš Đuričanin, direktor razvoja u Nordeus fondaciji.

A mreža nije mala, jer samo dosadašnjih 13 „Mejkersa“ u 12 gradova obuhvata 11.365 đaka i 1.223 nastavnika. Tokom 2024. godine, sa otvaranjem novih labova, ovaj broj će se više nego duplirati, na oko 25.000 dece i 2.500 nastavnika.

Od Čačka, preko Beograda, do...

Medicinska škola u Čačku bila je prva škola u kojoj je otvoren multidisciplinarni inovativni prostor, a nakon toga niz se samo nastavljao: Leskovac, Vršac, Zaječar, Ruski Krstur, Knjaževac, Beograd, Šabac, Mladenovac, Niš, Vrnjačka Banja, Kragujevac... Škole različitih profila otvorile su svoja vrata inovacijama, savremenim tehnologijama i programima kroz pružanje kvalitetnog STEAME obrazovanja (nauka, tehnologija, inženjering, umetnost, matematika, preduzetništvo).
Uz škole su se priključile i lokalne zajednice - kompanije, samouprava, organizacija civilnog društva…

Pečat koji su oni ostavili vidljiv je već nakon prve godine rada. Najbolji primer je Gimnazija u Zaječaru, gde je otvaranje „laboratorije budućnosti“ dupliralo broj đaka zainteresovanih za primenjenu nauku, inače izborni predmet u gimnazijama.

- To je ono što je u stvari jedan prvi uspeh koji se pokazuje, šta sve nastavnici, ohrabreni i podržani od strane zajednice i društva, mogu da urade bez ičega drugog. A to „drugo“ tek sledi – dodaje Đuričanin.

A onda nije čudo da se „desi“ da tim učeničke kompanije iz Zaječara, uz pomoć organizacije "Dostinuća mladih", bude pobednik nacionalnog takmičenja.

Jer Mejkers labovi, iako ime sugeriše drugačije, nisu „tehničke“ laboratorije već multidisciplinarna mesta sretanja svega – od tehnike i tehnologije do filma i umetnosti.

Kako to izgleda, objašnjava jedan od najnagrađivanijih profesora u našoj zemlji i koordinator Mejkers laba u Gimnaziji Zaječar Mladen Šljivović.

– Dešava se da uđem u Mejkers i zateknem nekoliko učenika kako vežbaju za Baze podataka, nedaleko od njih druga grupa štimuje gitaru koju su napravili u okviru Primenjenih nauka, a oba 3D štampača su uključena i prave držače za nakit ili medaljone iz serija. To je čitav jedan mali haos u školi iz koga nastaje ceo svemir. I to su moji omiljeni trenuci, kad shvatim koliko Mejkers znači svima koji su spremni da zasuču rukave – kaže Šljivović, inače nastavnik fizike.

Nagrada srpskih menadžera

Značaj Mejkers labova prepoznaje se i u privrednim krugovima Srbije. Nordeus fondacija je, u ime Grupe za obrazovanje, ove godine dobila priznanje Srpske asocijacije menadžera (SAM), u kategoriji „Društveno odgovorna kompanija godine“, upravo za taj projekat.

Tehnička škola u Mladenovcu dobila je profesionalni studio za snimanje, Medicinska škola u Čačku nove mikroskope, škola u Ruskom Krsturu dobila je opremu poput Lego robota, Arduino setova i 3D štampača, a Kragujevačka gimnazija dobila je najveći Mejkers lab sa novom binom za dramsku sekciju…

Za svaku od njih posebno je osmišljena lista opreme koja je potrebna đacima i nastavnicima, a podršku u izgradnji labova i doniranju ove opreme, Grupa za obrazovanje je dobila i od partnerskih kompanija: „Boš Srbija“, „Henkel/Ceresit“, „Tarket“, „Roma kompani“, „Tesla“ i „NCR fondacija“.

Međutim, pozitivan efekat „Mejkersa“ ne svodi se samo na skok u obrazovnom standardu Srbije, već ima i svoje socijalne implikacije.

- Preneću nešto što je rekla jedna profesorka iz Čačka, a to je da je tamošnji Mejkers lab postao „mesto za ogledne i ugledne stvari“. Kada tako gledate stvari, onda je sasvim normalno da se u tom prostoru, na primer, odigrala i jedna proslava 50 godina od mature ili Večeri poezije, koje se održavaju u Mejkers labu u Zaječaru – zaključuje Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative „Digitalna Srbija“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike