Niškim genijalcima će sada biti još lakše: Otvoren deseti srpski Mejkers lab (FOTO/VIDEO)

20.10.2023

15:20

0

Autor: R.B.

Đaci ETŠ „Mija Stanimirović“, mesta odakle je potekla i rukavica za prevođenje znakovnog jezika, ali i celog Niša sada će moći da još lakše ostvare svoju kreativnost

Niškim genijalcima će sada biti još lakše: Otvoren deseti srpski Mejkers lab (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo: Grupa za obrazovanje/Miloš D. Živojinović

Elektrotehnička škola “Mija Stanimirović” u Nišu poznata je po inovativnim, modernim projektima, a njeni učenici ređaju uspehe u oblasti multimedije, programiranja, elektrotehnike i elektronike.

Njihov rad, koji se ogleda i u uspešnoj saradnji sa više od 40 kompanija, sada će biti lakši jer je upravo ETŠ postala bogatija za još jedan srpski Mejkers lab.

Tačno godinu dana nakon prvog otvorenog Mejkers laba, Grupa za obrazovanje (Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija), otvorila je desetu po redu učionicu budućnosti.

Novo mesto susreta savremene tehnologije i kreativnih učenika je Niš a do kraja godine planirano je još pet labova u školama različitih profila, i to u: Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Bujanovcu, Kraljevu i Beogradu.

Uz tehničku pomoć opreme iz Mejkers laba, i stručno svetovanje nastavnika koje se unapređuje uz obuku Grupe za obrazovanje, đaci iz „Mije Stanimirovića“ će imati još mnogo novih projekata nalik onim s kojima se danas ponose.

A uspeha ne nedostaje, pokazali su prisutnima učenici Ivan Ćirković, Nikola Ranđelović, Luka Rakić i Milijana Nikolić, koji su predstavi samo neke od nih: rukavica za prevođenje znakovnog jezika, unapređeni sistem zaštite prostora, rampa za automatsko očitavanje tablica, različite edukativne igre i roboti.

- Učenici koji su radili na projektima su inspiracija za svoje vršnjake, ponos škole i profesora koji im predaju. U pitanju je složan tim učenika koji ima ideju i u stanju je da tu ideju i realizuje. Praktično povezuju naučeno iz programiranja, elektronike, kreirajući rukavicu koja može da se primeni u različitim oblastima ljudske delatnosti. Ključno u ovom projektu je da ima potencijal da se još više razvija. Naša škola je tu da im pruži uslove da svoje ideje ostvare. Otvaranje Mejkers laba veliki podstrek da se još više povežemo sa  osnovnim, srednjim i visokim školama, univerzitetima i kompanijama koje su podrška obrazovanju naših učenika. Spremni smo da dalje prenosimo znanje i naravno učimo još više - naglasila je nastavnica Jelena Rajković.

 

Rukavica koja govori jezike

Rukavica za prevođenje znakovnog jezika koju su osmislili i napravili učenici ove škole uz podršku svojih nastavnika, obeležila je prethodnu godinu kao najnagrađivaniji učenički projekat i bila glavni promoter škole i njenih učenika.

Kvalitetni i stručni kadrovi koji izlaze iz škole rezultat su posvećenosti stručnoj obuci i praksi učenika, posebno kroz saradnju sa drugim školama i kompanijama. Škola sarađuje sa više od 40 kompanija, koje ustupaju svoje resurse kako bi učenici unapredili svoje veštine u skladu sa trenutnim potrebama privrede. U saradnji sa velikim niškim kompanijama „DMV“ i „Quadel“, škola učestvuje u projektu Regionalnog Challenge Fond-a i programu kooperativnih obuka učenika za projektovanje i izradu štampanih ploča.

- Od industrijske škole koja je obrazovala kadrove za potrebe Elektronske industrije Niš u predhodnih 75 godina rada, ETŠ „Mija Stanimirović“ je prerasla u modernu obrazovnu ustanovu koja danas nudi savremena zanimanja i svojim učenicima daje kvalitetna znanja koja su spremni da odmahi primene u praksi. Raduje me, što iz naših klupa, danas izlaze stručni kadrovi koji su traženi i imaju budućnost. Zahvaljujući Grupi za obrazovanje otvaramo danas ovaj moderan i inspirativan prostor, u kome učenici imaju sve potrebne alate, 3d štampač, Arduino setove, senzore, robote, setove za virtuelnu realnost, za ulazak u svet modernih tehnologija. Ovde će osetiti zadovoljstvo i radost stvaranja, razvijajući svoje projekte od ideje do funkcionalnog proizvoda - istakao je Aleksandar Stevanović, direktor škole.

Danas, školu pohađa 780 učenika, koji se školuju za pet četvorogodišnjih zanimanja u elektro području rada: Administrator računarskih mreža, Tehničar multimedija, Elektrotehničar informacionih tehnologija, Tehničar telekomunikacionih tehnologija i Elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Od ukupnog broja učenika samo 10% su devojčice, pa je jedan od ciljeva škole da svoja zanimanja učini privlačnim i devojčicama.

Kako bi đaci i nastavnici, ne samo ove škole već svih Mejkers škola u Srbiji, imali što kvalitetnije okruženje, savremene programe, i  kako bi nastavili da nižu uspehe, pored organizacija Grupe za obrazovanje, i sve više kompanija se pridružuje i udružuje kako bi mladi u Srbiji imali što bolje šanse za uspeh u ekonomiji 21. veka. Stavljajući svoje proizvode, usluge, ekspertizu i ostale resurse u službu podrške obrazovanju kompanije Henkel, Tarket, Roma company, i od nedavno Comtrade i Tesla, predstavljaju primer kako se može ubrzati razvoj obrazovanja u celoj zemlji za napredak društva kao celine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike