Mesto gde je „nastao“ Nordeus: Mejkers lab i u Šestoj beogradskoj gimnaziji (FOTO+VIDEO)

18.12.2023

20:15

0

Mejkers lab, 13. po redu u Srbiji, stigao je i u drugu beogradsku školu - VI gimnaziju, pa će sad i u "školi sa dušom" imato multidisciplinarnu i multimedijalnu radionicu

Mesto gde je „nastao“ Nordeus: Mejkers lab i u Šestoj beogradskoj gimnaziji (FOTO+VIDEO)
Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Multimedijalna i multidisciplinarna učionica-radionica, popularni Mejkers lab, danas je svečano otvorena i u drugoj prestoničkoj školi - Šestoj beogradskoj gimnaziji. Ali ovaj trinaesti po redu Mejkers lab, čije je otvaranje ostvareno pionirskim zalaganjem Grupe za obrazovanje, prilično je drugačiji od dosadašnjih. Jer Šesta beogradska gimnazija je "mesto porekla" jedne globalno čuvene srpske kompanije.

Mejkers lab se zapravo vratio u "Šestu" jer pored toga što su prvu multimedijalnu radionicu u ovoj beogradskoj gimnaziji imali još 2004. godine, ona je i mesto gde su koreni "Nordeusa".

Za šta će današnji učenici "Šeste" koristiti svoju laboratoriju budućnosti, za 24sedam je rekla Suzana Lazović, nastavnica matematike i jedan od koordinatora rada Mejkers laba u ovoj gimnaziji.

- Naša deca će uživati u stvaranju i učenju u tri dela Mejkers laba - u "miks" delu za društvene aktivnosti, u onom u "linku" koji je za tehniku, IT i laboratoriju i odakle kreće prvi podkast čim se gosti raziđu, i trećem, onom za umetnike, kako dramske tako i likovne. Tu će moći da realizuju sve svoje školske projektne zadatke, ali i one vannastavne. Ali ovo će biti i mesto iskazivanja zajedničke kreativnosti, i đaka i njihovih nastavnika koji u ovoj školi imaju poseban odnos, jer ipak je ovo "gimnazija s dušom" - kaže Lazovićeva.

Da "tek" drugi Mejkers u Beogradu (ako ne računamo Mladenovac, koji je formalno beogradska opština, ali je faktični zaseban grad) nije slučajnost, a time je i posebna čast za "Šestu" (i pre nje Prvu beogradsku gimnaziju), potvrdio nam je i Miloš Đuričanin, programski direktor Nordeus fondacije.

Tradicionalno moderni

Direktor Radisav Milić je rekao da Mejkers lab stiže u ovu školu koja je napunila 90 godina rada, ali nije tradicionalna u onom konzervativnom smislu reči.

- Ako smo tradicionalni, naša tradicija je u tome da smo uvek moderni i inovativni - rekao je Milić.

 - Beograd, Novi Sad i Niš imaju lokalne mreže podrške za svoje škole, što drugima u Srbiji nedostaje i što pokušavamo da im pružimo i da i sami proširimo mrežu nastavnika-saradnika. To nam je fokus za naredne godine u kojima ćemo gledati da otvorimo najmanje po deset do petnaest Mejkers labova - naglašava Đuričanin.

Otvaranje Mejkers laba u "Šestoj" bio je poseban trenutak ne samo za njene današnje učenike i nastavnike, nego i za neke bivše đake. Među njima je i Tomislav Mihajlović, danas direktor operacija (COO) u kompaniji "Nordeus", u svetu poznatoj po igri za mobilne telefone "Top eleven", koji nam je otkrio i jednu "tajnu".

 

- "Nordeus" je krenuo odavde, jer smo u ovoj školi u jednom odeljenju bili Branko (Milutinović) i ja, a u susednom Ivan (Stojisavljević, s Milanom Jovovićem osnivači "Nordeusa"). Nakon škole se nismo videli nekoliko godina, da bismo već 2009. počeli da radimo zajedno. Danas, četrnaest godina nakon toga imamo priliku da našoj školi vratimo nešto od toga što smo od nje dobili - sa zadovoljstvom kaže Mihajlović, jedan od popularnih "šestara", kako sebe zovu starije generacije ove gimnazije.

Zakazana dva, sprema ih se još

Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Inicijativa "Digitalna Srbija", organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji" i Centar za promociju nauke, do kraja ove školske godine otvoriće još dva Mejkers laba, a program se nastavlja sigurno i u 2024. i 2025. godini.

Sa onim što mogu ovde da nauče i gde mogu da isprobaju svoje ideje, kaže naš sagovornik, učenici u ovom i drugim Mejkers labovima steći će veštine s kojima će biti konkurentni najboljima u svetu.

- Slušam ove profesore kako se sada ovde radi i kako se radilo ranije i razmišljam šta bi bilo da smo mi imali ovakav neki prostor, da li bi neki "Nordeus" ili slična kompanija u Srbiji nastali ranije. Možda ne bismo čekali nekoliko godina nakon škole da počnemo nešto, već bismo napravili neku svoju kompaniju još u školi, kao što to neki klinci ovde sada rade - zaključuje Tomislav Mihajlović.         

BONUS VIDEO

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike