Učionica budućnosti i u najstarijoj školi: Mejkers lab u Kragujevcu (FOTO/VIDEO)

01.12.2023

14:57

0

Autor: R.B.

Jedna od najstarijih škola u Srbiji - Prva kragujevačka gimnazija - dobila je Mejkers lab, i to najveći od dvanaest otvorenih dosad

Učionica budućnosti i u najstarijoj školi: Mejkers lab u Kragujevcu (FOTO/VIDEO)
Kragujevački gimnazijalci u svom Mejkers labu - Copyright Promo: Nordeus Fondacija/Miloš D. Živojinović

Đaci Prve kragujevačke gimnazije, jedne od najstariji srednjih škola u Srbiji, od danas mogu da razvijaju svoje ideje i multimedijski i multidisciplinarno uče o svetu današnjice i projekcijama sutrašnjice u Mejkers labu – dvanaestom po redu u Srbiji.

Kragujevačka „učionica budućnosti“, koja je svečano otvorena juče, prostire se na 130 m2 i ima brojne sadržaje koji će pomoći i školi i široj zajednici da inoviraju, stvaraju i unapređuju obrazovanje i saradnju. Podeljena je na pet zona prema oblastima interesovanja njenih đaka, u kojima postižu neke od najvećih uspeha: bina za dramsku sekciju, fizika i elektronika, umetnost, Lego robotika i radioničarska zona sa alatima.

– Kada učenici pomisle na neku od STEAM oblasti, u glavi su im prvo programiranje, laboratorijski rad i ne preterano dinamični i zabavni poslovi. Već danas znamo da nije dovoljno biti dobar samo u jednoj oblasti, jer su u praksi neophodni fleksibilnost, timski rad, otvorenost za ideje i oslanjanje na druge naučne oblasti, koje nam menjaju pristupe na svakom nivou. I to je ono što nam omogućava ovakav vid saradnje, da pripremimo đake za ono što dolazi i utičemo na promene poimanja nastave srodnih predmeta. U ovom složenom procesu prepoznali smo veliki uticaj nastavnika, koji su prva kontakt tačka sa đacima i u mnogome utiču na njihove buduće izbore zanimanja. Želimo da podstaknemo, uvežemo inicijative koje postoje, kreiramo nove i pružimo podršku složenom procesu školovanja - istakla je dr Marjana Brkić. v. d. direktora Centra za promociju nauke

Kao i prethodnih 11, Mejkers lab je stigao u Kragujevac posredstvom Grupe za obrazovanje, koja je ovom prilikom predstavila i i jednu od kompanija partnera u ovom poduhvatu – čuveni nemački „Boš“.

Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Inicijativa Digitalna Srbija, organizacija Dostignuća mladih u Srbiji i Centar za promociju, do kraja ove godine otvoriće još tri Mejkers laba a ovaj fantastični program nastaviće se i sledeće godine.

Svečano otvaranje Mejkers laba okupilo je predstavnike različitih sektora koji su udružili svoje snage i resurse za unapređenje obrazovanja, predstavnike medija, kao i nastavnike i đake kojima je sve i namenjeno.

Koliko će kragujevačkim gimnazijalcima značiti ova laboratorija objasnila je Katarina Veljković, nastavnica informatičke grupe predmeta, koordinatorka Mejkers laba i jedna od najboljih edukatorki u zemlji, kao i učenica trećeg razreda Ksenija Živanić i učenik prvog razreda Milan Mirosavljević.

Ksenija i njene drugarice lakše ostvarivati svoje ideje poput projekta robota Aurora, koji su napravile i koji će u ponedeljak imati priliku da predstave na takmičenju u Briselu. Njihov školski robot po završetku časova gasi svetla, proverava temperaturu vazduha i prečišćava ga.

Milan je s drugarima i mentorima razvio merač polena pomoću kojeg će biti moguće meriti polen u različitim delovima grada i potom preko aplikacije upozoravati ne kojima smeta na njegovu koncentraciju u vazduhu.

(Prva) Kragujevačka gimnazija je otvorena pre gotovo 200 godina, i njeni đaci su bili neki od najčuvenijih Srba - Radomir Putnik, Đura Jakšić, Svetozar Marković…
I danas, đaci i nastavnici ove škole svojim postignućima čine svoje kolege i sugrađane ponosnim jer svake godine učenici učestvuju na nekoj od Olimpijada, ostvaruju neverovatne rezultate u lego robotici, a škola i već 11 godina realizuje projekat Park nauke i Festival nauke.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike