Dokle smo stigli sa novim tehnologijama: Od 60 preporuka rešena svaka sedma

22.12.2023

12:43

0

Od 60 preporuka iz prvog izdanja „Sive knjige inovacija“ NALED-a rešeno je devet, istaknuto danas u Palati Srbija

Dokle smo stigli sa novim tehnologijama: Od 60 preporuka rešena svaka sedma
Ilustracija - Copyright Unsplash

Od 60 preporuka za lakše sprovođenje inovacionih tehnologija u Srbiji, Vlada i resorne državne službe rešile su, odnosno omogućile, pet u potpunosti i četiri delimično, izjavila je danas Irena Đorđević Šušić, šefica jedinice za digitalizaciju, preduzetništvo i inovacije NALED-a na predstavljanju druge "Sive knjige inovacija" u Palati Srbija.

Najveći broj preporuka u Sivoj knjizi inovacija, koja je danas predstavljena, odnosi se na Zakon o porezu na dohodak građana, zatim Carinski zakon kao i Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja.

Iako sve preporuke smatraju onima od izuzetnog značaja za dalje podsticanje inovacionog ekosistema, u NALED-u posebno izdvajaju 10 preporuka čije rešavanje smatraju prioritetnim.

Prva je stvaranje uslova za saradnju nauke i privrede kroz stipendirane doktorate, druga obezbeđivanje da uslovi konkursa programa podrške razvoju preduzetništva ne isključuju korisnika poslovnih inkubatora i drugih organizacija podrške a treća omogućavanje i uređivanje uslova za ulaganje dobrovoljnog penzijskog fonda u AIF, odnosno alternativni fond, preduzetničkog kapitala.

Sledi preciziranje uslova dokumentovanja troškova u nastanku digitalne imovine, zatim definisanje pojma uzorka od značaja za istraživanje i razvoj te pojednostavljivanje uvoza neregistrovanih medicinskih sredstava za potrebe istraživanja i razvoja.

Sedma preporuka je da se uvede sistem zbirnih dozvola i notifikacija za uvoz i izvoz biološkog materijala, osma da se ukinu arbitrarna ograničenja na nivou lokalnih samouprava za postavljanje radio-baznih stanica mobilne telefonije.

Na kraju spiska prioritetnih preporuka je obezbeđivanje čuvanja i skladištenja podataka jedinica lokalnih samouprava u Državnom data centru za upravljanje i čuvanje podataka i korišćenje klaud sistema, kao i uređivanje uslova za primenu telemedicine.

Koliko su "brza" ministarstva

Prema rečima Irene Đorđević Sušić, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odnosno sadašnje Ministarstvo nauke, inovacija i tehnološkog razvoja se pokazalo kao najotvorenije za potrebe inovatora. Ministarstvo nauke se našlo na prvom mestu zato što je, između ostalog, definisalo šta su startapi, biznis anđeli, uredilo je pitanje razvoja, primene i upotrebe pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije.

Na drugom mestu je Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer je izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima regulisano korišćenje lakih električnih vozila, trotineta i omogućeno testiranje autonomnih vozila na putevima.

Treće mesto zauzelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pošto je izmenom pravilnika o posebnoj vrsti objekata i radova olakšano postavljanje punionica za električna i hiribridna vozila, a izmenama zakona o planiranju i izgradnji propisano je da se ne mogu uvoditi dodatna ograničenja na nivou lokalnih samouprava za postavljanje radio-baznih stanica mobilne telefonije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike