Budžetskim parama će se kupovati kvalitetnije i „zelenije“

12.12.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Velike promene očekuju se u trošenju para budžetskih obveznika od 1. januara jer se u javne nabavke uvodi norma kvaliteta i zaštite životne sredine

Budžetskim parama će se kupovati kvalitetnije i „zelenije“
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Najniža cena više neće određivati da li će država da kupi neku robu ili uslugu i to je, paradoksalno, odlična vest za građane, odnosno poreske obveznike. Taj preovlađujući princip dosadašnjih javnih nabavki menja se i od 1. januara 2024. godine nadležni državni službenici će morati da kupuju kvalitetnije ali i sa dužnom pažnjom prema posledicama na životnu sredinu.

Naime, od 1. januara sledeće godine postaju obavezne „zelene“ javne nabavke, za koje je zakon već donet, odnosno izmenjen a podzakonska akta bi trebalo da budu gotova do kraja decembra.

Ovo je od ogromnog značaja i velika novina za Srbiju, gde je prošle godine samo 0,44% ukupnog broja javnih nabavki imalo u sebi robu ili uslugu koja ima pozitivan uticaj na ekologiju, kaže  Milan Knežević, direktor Instituta za ekonomiju i pravo, koji sa Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) radio na predlozima izmene zakona i modelima njegove primene.

- Podzakonskim aktima će se tačno definisati s kojim će se roba i uslugama započeti zelene javne nabavke, odnosno gde će biti obaveza primene do 10% ekološkog materijala. Očekujemo da će to biti šest ili sedam predmeta nabavki, najbrže primenjivih od 23 koje smo testirali prema slovenačkom modelu. Kao zemlja imamo potencijal da to primenimo, i da svake godine podižemo i broj predmeta i procenat učešće „zelenog“ – kaže Knežević.

Osim ekoloških materijala, na izbor ponude će uticati i skup ekoloških aspekata robe, odnosno usluge, kao što su: životni vek proizvoda, troškovi održavanja, potrošnja vode i struje, i reciklaža nakon isteka „životnog“ veka.

Za početak, zelene javne nabavke mogle bi da se primenjuju kod predmeta kao što su fotokopir papir, sanitarna galanterija, štampači i skeneri, računari i laptopovi, sanitarna oprema, papirna galanterija, klima uređaji, bela tehnika, sredstva za čišćenje, usluge čišćenja, pneumatici, nameštaj, boje i lakovi.

Ne samo ekologija, već i kvalitet i…

Pored ekološke komponente, sa izmenama Zakona o javnim nabavkama stižu i odredbe o nabavci kvalitetnije robe ili usluge. Pojam kvaliteta uvodi se kao obavezan kriterijum, čime se eliminiše cena kao jedini parametar izvora ponuđača.

Nešto može odmah, a nešto postepeno

Projekat "Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“, NALED radi u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i uz pomoć Instituta za ekonomiju i pravo.

- Analizu je pokazala da bi se od posmatrana 23 predmeta nabavki, u 13 slučajeva mogla odmah propisati obavezna primena zelenih kriterijuma, a da se pritom ne ograniči konkurenciju na tržištu, jer takva ponuda već postoji.  Kod drugih bi bilo potrebno prilagođavanje i sa strane ponude i sa strane tražnje – rekao je direktor ovog instituta Miloš Knežević.

- Dosad je primenjivana samo cena jer je to i najlakši oblik poređenja ponuda. Pitanje kvaliteta jeste kompleksnije i „rizičnije“, kako se dosad pravdalo njegovo neprimenjivanje. Međutim, to jeste neophodno i sa Institutom smo već razvili pet metoda kako bi se odvijale javne nabavke primenom kriterijuma kvaliteta i to i ponuđači i oni koji ih raspisuju mogu da testiraju na sajtu lppp.rs – rekao je Nikola Komšić, koordinator za regulatornu reformu NALED-a.

Tako bi kriterijum kvaliteta mogao biti obavezan kod nabavke softvera, ugovaranja konsultantskih, arhitektonskih ili inženjerskih usluga, kao i usluga prevođenja.

– Naručioci će i na ovom polju morati dobro da poznaju predmet nabavke, istraže tržište radi boljeg sastavljanja tehničkih specifikacija i pažljivo odaberu uslove za učešće i kriterijume za dodelu ugovora, kako bi podstakli konkurenciju i obezbedili najbolji mogući kvalitet – rekao je on.

Treća od najbitniji izmena Zakona možda deluje birokratski ali je jednako važna kao i prve dve – formiranje baze svih ugovora javnih nabavki ali i njihovih izmena, kao i nazora Ministarstva finansija nad izvršenjem tih ugovora.

Pristup toj bazi ima i Komisija za zaštitu konkurencije, radi kontrole iz svog domena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike