Za više od 50 odsto privrednika u Srbiji uslovi poslovanja su dobri

25.09.2023

14:17

0

Skoro svaki drugi građanin ocenjuje da se obim sive ekonomije u prethodnoj godini smanjio, pokazuje istraživanje NALED-a

Za više od 50 odsto privrednika u Srbiji uslovi poslovanja su dobri
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema istraživanju stavova građana i privrede o sivoj ekonomiji u Srbiji, koje je sprovedeno ove godine, 54 odsto privrednika smatra da su uslovi poslovanja u našoj zemlji dobri, a skoro svaki drugi građanin ocenjuje da se obim sive ekonomije u prethodnoj godini smanjio, dok suprotno mišljenje ima 38 odsto građana.

Istraživanja je sproveo NALED u saradnji sa Ipsosom, a u okviru projekta Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje "Bolji način". Oba istraživanja predstavio je direktor istraživačke agencije Ipsos Predrag Kurčubić navodeći da je u istraživanju stavova privrede o sivoj ekonomiji, koje je sprovedeno na uzorku od 540 preduzeća, uočeno da u ovoj godini postoji pad broja preduzeća i preduzetnika u odnosu na prethodnu godinu koji smatraju da su uslovi poslovanja u Srbiji dobri.

Prijava profita

Istraživanje je obuhvatilo i pitanje da li se u delatnosti uplaćuju puni doprinosi na plate, a statistika je pokazala da je taj podatak ostao nepromenjen u odnosu na 2022. godinu i da većina smatra da su radnici isplaćeni potpuno legalno u delatnostima kojima se bave, odnosno da se uplaćuju puni doprinosi. Kada je reč o profitu, istraživanje je pokazalo da je sa 53 na 43 odsto pao broj onih koji veruju da se sav profit prijavljuje, a u odnosu na prethodnu godinu zabeležen je i blagi pad preduzeća i preduzetnika koji tvrde da je sve legalno kada su u pitanju zarade zaposlenih, sa 91 na 85 odsto.

Kada je reč o istraživanju stavova građana da li se odnos sive ekonomije u Srbiji smanjio ili povećao, podaci pokazuju da nema značajne promene u odnosu na prošlu godinu i da je trend blago negativan, ali da promena nije statistički značajna.

Savetnica u Ministarstvu finansija Ana Jović objasnila je danas na predstavljaju rezultata istraživanja, da resorno ministarstvo i Vlada Srbije kao mogućnost unapređenja oblasti sive ekonomije vide u podsticanju svesti građana i privrede i ukazivanju na taj problem.

Dodala je da je Vlada Srbije od 2015. godine na jedinstven način krenula u borbu protiv sive ekonomije kroz osnivanja koordinacionog tela i donošenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije za period od pet godina. Podsetila je da je ove godine usvojen novi program, kao i akcioni plan.

Tri cilja akcionog plana

- Ukoliko navedeni akcioni plan uporedim sa drugim akcionim planovima mogu da kažem da je njegova priprema drugačija. Imamo stručnu grupu u kojoj se, osim predstavnika javne uprave, nalaze predstavnici NALED-a i Saveta za fer konkurenciju, što znači da su na istoj liniji građani, privreda, javna uprava i civilno društvo i svima je cilj da se smanji siva ekonomija - navela je ona.

Ukazala je da akcioni plan ima tri cilja, jačanje inspekcijskog nadzora, poreskog nadzora i kontrole, kao i fiskalno i administrativno rasterećenje privrede.

Šefica kancelarije MMF-a u Srbiji, Julija Ustjugova, navela je da je inflacija važna tema svuda u svetu i da će do kraja godine u našoj zemlji biti oko osam odsto, a na kraju 2024. godine da se očekuje da bude oko četiri odsto.

- Mogli bismo da govorimo o smanjenju u ekonomskoj neravnoteži, postoji veliko smanjenje u deficitu. Govorimo o brojevima kao što su devet, deset odsto koje smo projektovali prošle godine. I prošla godina se završila manjim smanjenjem deficita, a sada je oko 2,5 odsto i tri odsto bruto nacionalnog dohotka do kraja godine - navela je ona. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike