Za bržu digitalizaciju firmi: PKS i GIZ nastavljaju podršku

08.12.2021

10:23

0

Prvog vikenda decembra, u Centru za digitalnu transformaciju (CDT) započela je obuka treće generacije konsultanata koji će podržati srpske kompanije u digitalnoj transformaciji

Za bržu digitalizaciju firmi: PKS i GIZ nastavljaju podršku
Copyright Foto: 24sedam/Pixabay

Osposobljavanje sertifikovanih konsultanata za digitalnu transformaciju omogućiće preduzećima da na efikasan način prevaziđu izazove digitalizacije i opstanu na domaćem i globalnom tržištu, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Centar za digitalnu transformaciju je osnovan 2018. godine uz podršku nemačkog GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i Privredne komore Srbije.
Osnovni cilj Centra je da se privatnim kompanijama pruži potrebno znanje kako bi mogle da isprate globalni trend u ekonomiji – digitalizaciju. Shodno tome, neophodno je obučavanje konsultanata koji će voditi kompanije na putu digitalne transformacije i povezati ih sa kompanijama koje nude digitalna rešenja.

- Tehnologija je u poslednjih deset godina napredovala deset puta više nego u periodu od 1900. do 2010. Mi imamo ideju da ponudimo kompanijama znanje, što je najbitnije, i sufinansiranje određenih projekata. Sa idejom da pomognemo kompanijama na početku njihove digitalne transformacije, danas imamo treću obuku konsultanata. Kada postanu sertifikovani konsultanti, šaljemo ih u firme koje su deo naših programa. Oni prenose znanje iz oblasti digitalne transformacije i zajedno sa kompanijama kreiraju strategiju kako da promene svoje poslovanje i ostanu kompetentni na tržištu - rekao je menadžer projekta Centra za digitalnu transformaciju Filip Mrdak.

Mreža konsultanata

Obukama koje organizuje CDT, stvoriće se jedinstvena mreža konsultanata za digitalnu transformaciju koja će srpskim kompanijama, uz primenu savremenih i inovativnih rešenja, pružati znanja iz tri oblasti – modeli poslovanja, E-trgovina/E-marketing, i veštačka inteligencija.

- Digitalna transformacija je ključna tema za sva mala i srednja preduzeća u Srbiji, ali i svetu. Najbolji način podrške kompanijama su konsultanti, koji imaju veliko iskustvo i poseduju profesionalna znanja. Zbog toga, ovakvi treninzi, zasnovani na iskustvu i znanju, predstavljaju značajan korak u podizanju produktivnosti srpskih kompanija - rekao je savetnik GIZ-a u Srbiji Jurgen Kapenman.

Centar za digitalnu transformaciju je do sada obučio 43, a do kraja 2022., planira da se broj poveća na 100 sertifikovanih konsultanata. Na programe digitalne transformacije se za tri godine prijavilo preko 1600 kompanija u Srbiji, pokrivajući sve industrije. Plan je da se znanje i tehnologije prošire na čitav region Zapadnog Balkana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike