Revizor u finansijskim izveštajima utvrdio greške od 725 milijardi dinara

21.09.2023

16:10

0

Revidirane javne nabavke vredne su oko 150 milijardi dinara, a kod 18,88 odsto javnih nabavki utvrđena je neka vrsta nepravilnosti

Revizor u finansijskim izveštajima utvrdio greške od 725 milijardi dinara
Ilustracija - Copyright Pixabay

Državni revizori su kod subjekata čiji su rad kontrolisali utvrdili greške u finansijskim izveštajima od 725 milijardi dinara i nepravilnosti u poslovanju od 31 milijardu dinara u 2022. godini, od čega se najveći deo, 28 milijardi dinara odnosi na javne nabavke, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja o radu Državne revizorske institucije (DRI).

Predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović je rekao da su revidirane javne nabavke vredne oko 150 milijardi dinara i da je kod 18,88 odsto javnih nabavki utvrđena neka vrsta nepravilnosti. Manje nepravilnosti su utvrđene u javnim nabavkama u lokalnim samoupravama, nego u javnim preduzećima, privrednim društvima i drugim oblicima organizovanjima.

Navodeći podatke o obavljenim revizijama i izveštajima Pejović je rekao da je DRI lane sačinila 284 izveštaja o reviziji, od čega se najveći broj odnosi na izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja, a da je objavljeno i 250 poslerevizionih izveštaja.

Istakao je da je DRI svojim radom u republički budžet vratio 9,62 milijarde dinara.

- Najznačajniji udeo u ovom iznosu i to 6,86 milijardi je po osnovu sprovedene centralizovane nabavke reagenasa i 1,95 milijardi dinara vraćenih od strane visokoškolskih ustanova. Kada se suma vraćena u budžet uporedi sa 897 miliona, koje je koštao rad DRI, vidi se da je na svaki uloženi dinar u rad Državne revizorske insitucije, u budžet Srbije vraćeno 11 dinara - rekao je on.

Prema njegovim rečima kod efekata rada DRI neophodno je navesti i 255 milijardi dinara koje se odnose na evidentiranje imovine i obaveza, kao i 19 milijardi dinara koje se odnose na usklađivanje poslovanja subjekata revizije.

Pejović je istakao da je najviše novca datog za rad DRI, utrošeno na plate zaposlenih i dodao da je broj zaposlenih lane u odnosu na 2018. godinu povećan za 5,6 odsto, a da je broj izveštaja u ovom periodu povećan za 36 procenata.

- Naši ciljevi su da jačamo nezavisnost u radu i da povećavamo broj izveštaja, a pre svega onih o svrsishodnosti poslovanja - rekao je Pejović, i dodao da će ove godine biti objavljeno 300 izveštaja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike