Žiofre: Bolje kod javnih nabavki ali mora jače protiv korupcije

10.03.2023

12:24

0

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Emanuel Žiofre na predstavljanju 15. Sive knjige istakao da mora da se radi na većoj transparenosti sistema, kao i da se istraje na putu ka EU

Žiofre: Bolje kod javnih nabavki ali mora jače protiv korupcije
Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Emanuele Žiofre - Copyright Tanjug/Rade Prelić

U oblasti javnih nabavki u Srbiji došlo je do veće transparentnosti, a to može ubrzati lokalni razvoj, ocenio je on šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji, Emanuele Žiofre, na predstavljanju 15. Sive knjige Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

- Mora se još poboljšati nezavisnost sudstva i vladavina prava, implementacija zakona i borba protiv korupcije, to će povećati efikasnost privrede. U tom smisli radujemo se implementacija akcionog plana koji smo radili sa Ministarstvom telekomunikacija - poručio je Žiofre.

Put ka EU sada još važniji

Visoki predstavnik EU u Srbiji je istakao je da su geopolitičke promene nastale invazijom Rusije na Ukrajinu nova realnost, pa je proces pridruživanja Srbije EU postao još relevantniji.

Istakao je da postoji veliki fokus na Srbiju i Balkan, te da ekonomija Srbiju može postaviti bliže u ovom procesu.

- Nastavljamo da ulažemo u Srbiju, investiranje u Srbiju je investiranje u budućnost EU - poručio je on.

Dodao je da je napredak Srbije put ka prosperitetu evropskog kontinenta.

- Srbija može da nastavi da računa na EU. Dajemo podršku u jačanju vladavine prava, energetike, infrastrukture - rekao je on.

Istakao je da oko 200.000 ljudi radi u evropskim kompanijama u Srbiji, najveći deo ulaganja je iz EU, te da je evropska putanja Srbije sa ulaganjima EU dovela do boljeg života u Srbiji.

Značaj u izgradnji institucija

- Srbija ostaje posvećena evropskom putu sa organizacijama civilnog društva kao što je NALED - zaključio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Žiofre je čestitao NALED-u na doprinosu ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, naglasivši i njen značaj u izgradnji institucija.  

- Vi ste partner Vlade Srbije koji pomaže i civilnom društvu, imate entuzijastične eksperte koji prave i implementiraju promene - poručio je Žiofre na godišnjoj konferenciji povodom 15 godina Sive knjige NALED-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike