Ko je „nasankao“ radnike: Pobunili se zbog prodaje, sad dobili 29 miliona dinara manje

12.12.2023

18:30

0

Autor: G.M.Š.

Prodaja imovine Fabrike reznog alata (FRA) u stečaju iz Čačka dobila je neobičan obrt - nakon odbijene ponude od 560 miliona dinara, prihvaćena je ona manja

Ko je „nasankao“ radnike: Pobunili se zbog prodaje, sad dobili 29 miliona dinara manje
Ilustracija - Copyright Pixabay/VBlock

Svašta se događalo u privatizaciji i prodaji imovine fabrika u Srbiji, ali aktuelni slučaj iz Čačka svakako će biti zapamćen kao jedan od ređih i gotovo neverovatnih. Dešavalo se i ranije da Odbor poverilaca firme u stečaju odbije da proda kompaniju ili njenu imovinu ukoliko nije zadovoljan cenom postignutom na javnoj licitaciji, ali se u Čačku desilo nešto neverovatnije. Imovina Fabrike reznog alata (FRA) u stečaju prodata je po ceni iz zatvorenih koverti koja je manja od one prethodno javno postignute.

Umesto da imovina ode za 560 miliona dinara, što je bilo znatno više od početne cene od 235 miliona, koja je postignuta na licitaciji u postupku prodaje koji je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika pokrenula 22. novembra 2023. godine, poverioci će dobiti samo 531 milion.

Tolika je bila ponuda koju je u postupku davanja zatvorenih ponuda dala firma „King komerc“ iz Valjeva, a nakon što je Odbor poverilaca odbio da prihvati rezultat prethodne javne licitacije po postupku pokrenutom 11. aprila, na kome je veću ponudu dao konzorcijum čačanskog „Uniprometa“ i beogradske firme „Euroline“.

O obe ponude Odbor poverilaca se izjašnjavao jer nije postignuta cena od 50 odsto procenjene vrednosti imovine firme (1.176.374.690 dinara). Ovo je bila treća javna ponuda imovine FRA. Na prvoj je deo imovine kupila čačanska firma „Atenik“, a druga se završila odbijanjem ponude konzorcijuma.

Na kraju se sve završilo kovertiranom ponudom za tri hektara građevinskog zemljišta, 25 hala i radionica, sale za ručavanje, ali i prostora Veterinarske stanice Čačak, sve ukupno površine 18.076 kvadrata.

Portal 24sedam je pokušao da odgovore u vezi sa ovim neobičnim slučajem pristajanja na manju cenu dobije od poverenika ALSU na slučaju, stečajnog upravnika Predraga Rafailovića, kao i od Poreske uprave, koja je jedan od poverilaca FRA. Komentare do objavljivanja teksta nismo dobili.

Zanimljivo je i da je, pored Poreske, u Odboru poverilaca bilo još nekoliko predstavnika države, jer poverioci su i „Dunav osiguranje“, „Sloboda“ Čačak, Fond za razvoj, kao i predstavnik bivših zaposlenih FRA.

Prema onome što je saznao 24sedam, u ovom slučaju „prodaje za manje“ presudila je inicijativa, odnosno saglasnost upravo predstavnika radnika. Iako je logično pretpostaviti da je radnicima bilo u interesu da iz stečaja dobiju više novca, ako je već državnim firmama i institucijama stalo do toga da se ovaj stečaj što pre okonča, to se nije obistinilo.

Ko je kupac

Novi vlasnik dela imovine FRA je valjevska firma „King komerc“, veletrgovina šećerom i uvoznik i ekskluzivni distributer ruskog suncokretovog ulja. Prema finansijskom izveštaju, u 2022. godini imala je prihod od 4,5 milijardi dinara i neto profit od 862 miliona, uz opasku revizora da je značajan deo imovine založila zbog obaveza prema kreditorima.

Vlasnik je valjevski biznismen Goran Omerović, „odranije poznat organima“, a široj javnosti po hapšenju 2003. godine zbog sumnje da je utajio 42 miliona dinara poreza, kao i prozivci u medijima iz Ministarstva trgovine da je napravio veštačku nestašicu šećera 2022. godine, držanjem na lageru 2.000 tona šećera.

Šta je opredelilo predstavnika radnika da glasa za prodaju „King komercu“ za 29 miliona dinara manje, nije jasno, tim pre što su prilikom prethodnih pokušaja prodaje radnici protestovali ispred suda i Gradske uprave Čačka.

Kako je došlo do toga da sada dobiju deo duga iz sume za gotovo 30 miliona dinar manje, neko će morati da im dobro objasni.

FRA je osnovana 1953, od kada je proizvodila alate, kao i sklopove za vojnu industriju. Sedamdesetih godina prošlog veka bila je vodeća fabrika u branši u SFRJ, prodavala je alat na domaćem i svetskom tržištu i zapošljavala je oko 4.500 radnika.

U 2015. je uredbom Vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju. I pored toga je prestala sa proizvodnjom 18. avgusta 2021, a 452 radnika su proglašena za tehnološki višak i poslata kući uz otpremnine.

Postupak stečaja nad FRA je Privredni sud u Čačku pokrenuo 12. januara 2022, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima. U zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, pa je proglašen stečaj.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike