FRA Čačak ponovo na prodaji, ovoga puta skoro pa „daj šta daš“

19.10.2023

09:31

0

Nekadašnji gigant, Fabrika reznog alata iz Čačka, i treći put ide „na doboš“ ali ovoga puta drugim metodom

FRA Čačak ponovo na prodaji, ovoga puta skoro pa „daj šta daš“
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poverenik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika koja raspolaže imovinom bankrotiranih preduzeća, obavestio je Privredni sud u Čačku, odbor poverilaca i zainteresovana lica o nameri, planu, načinu, metodu i rokovima četvrte prodaje, nekadašnjeg giganta Fabrike reznog alata (FRA).

Prodaja će biti održana 22. novembra u Beogradu, ali sada po metodu javnog prikupljanja ponuda, za razliku od prve tri prodaje, koje su neuspešno održane tokom ove godine, načinom javnog nadmetanja.

Sada se kupcima nudi većina nekad uzornog kolektiva, čija je imovina razmeštena u središtu Čačka.

To su 24 hale i ostale građevine ukupne površine 18.070 kvadrata, kao i 3,19 hektara gradskog građevinskog zemljišta u svojini Republike Srbije, sa pravom korišćenja.

Procenjena vrednost te imovine je 1,18 milijardi dinara, a depozit za učesnike iznosi 59 miliona dinara.

Na pola ili ispod pola procenjene vrednosti

Zakonom o stečaju propisano je da će upravnik, ukoliko posle trećeg sprovedenog javnog nadmetanja ne unovči definisani predmet prodaje, prodaju sprovesti metodom javnog prikupljanja ponuda.

Prinudi upravnik će prihvatiti najbolju dostavljenu ponudu, ako je na prvoj prodaji jednaka ili veća od 50 odsto procenjene vrednosti.

Ako najviša dostavljena ponuda iznosi manje od 50 odsto procenjene vrednosti, stečajni upravnik dužan je da pre prihvatanja takve ponude dobije saglasnost odbora poverilaca.

Odbor poverilaca je ranije već odbijao ponude prvoplasiranih na javnim nadmetanjima jer je u njima vrednost bila potcenjena. Tako je u junu odbijena i prodaja dela imovine na javnoj aukciji za 560 miliona dinara, po duplo većoj ceni od početne, koju je dao konzorcijum čačanskih firmi “Unipromet“ i “Eurolajn“.

Otvaranje ponuda je javno i biće održano se u Centru za stečaj Agencije, na Terazijama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike