Veliki naftaši preko influensera nude "zaborav"

22.08.2023

10:02

0

Velike naftne kompanije kao što su američke „Ekson Mobil“ (Exxon Mobil) i britanski „Šel“ (Shell) plaćaju milione influenserima i PR kompanijama kako bi privukli mlade

Veliki naftaši preko influensera nude "zaborav"
Naftna bušotina - Copyright Pixabay

Kontakt sa mlađom generacijom, posebno „milenijalcima“, postao je veoma bitan za energetske gigante koji su se ranije bavili isključivo naftom a sada ulažu i u "zelenu" energiju. Pošto je to bio, i ostao, „prljav“ biznis, najveće kompanije sada ulažu milione dolara kako bi se mladim generacijama predstavile kao ekološki svesne organizacije koje brinu za životnu sredinu i budućnost.

Kako prenosi „Biznis insajder“, više od 100 influensera je od 2017. godine sarađivalo sa velikim naftnim kompanijama.

- Naftne kompanije nastoje da pridobiju poverenje mlađe generacije - izjavio je zamenik urednika portala „DeSmog“ u Velikoj Britaniji, Sem Brajt.

Prema njegovim rečima, ove firme ne žele samo da promovišu određen proizvod, već i da poprave svoj imidž u očima javnosti.

Poznata influenserka Nora Kapistrano Sangalang, koja ima 1,7 miliona pratilaca na društvenim platformama TikTok i Instagram, je promovisala britanski „Šel“.

Američka TikTok influnserka Meredit Stil je reklamirala „Ekson Mobil“, što je moglo da primeti i milion njenih pratilaca.

Preko zaborava do emocinalnog povezivanja

„Šel“ je udružio snage i sa PR agencijom „Edelman“ koja treba da promeni sliku naftne kompanije u očima mladih.

Kako stoji na sajtu ove PR agencije, „Šel“ želi da se „milenijalci emocionalno povežu sa zalaganjem ove kompanije za ekologiju i održivu budućnost“.

- Potrebno nam je da milenijalci zaborave na predrasude o velikim naftnim kompanijama i počnu da razmišljaju o „Šelu“ iz drugačije perspektive - navodi agencija „Edelman“.

Neke od „predrasuda“ koje bi trebalo da se zaborave, a koje se naravno u ovom kontekstu ne pominju, su recimo eksplozija na naftnoj platformi „BP-a“ „Dipvoter horajzon“ u Meksičkom zalivu 2010. koja je pustila ogromne količine nafte u okean. Tu su i oni manji a vremenski mnogo bliže, kao što je dvadesetak incidenata sa naftom u Nigeriji samo u januaru i februaru ove godine na bušotinama „Šela“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike