Tako to rade rudarski giganti: Glenkor priznao podmićivanje po Africi

22.06.2022

07:37

0

Autor: 24sedam

Britansko-švajcarski rudarski i naftni gigant „Glenkor“ na sudu je priznao da je poslove sa dozvolama u Africi završavao podmićivanjem zvaničnika i firmi

Tako to rade rudarski giganti: Glenkor priznao podmićivanje po Africi
Copyright Foto:Pixabay/S K

Na sudu u Londonu rudarski gigant „Glenkor“ priznao je da je platio više od 28 miliona dolara mita firmama u pet afričkih zemalja u periodu između 2011. i 2016. godine. Kakve će to pravne posledice imati znače se nakon dvodnevnog suđenja koje će se održati početkom novembra.

Britanska podružnica „Glenkora“ se izjasnila krivom za sedam slučajeva podmićivanja u svom naftnom biznisu u Kamerunu, Ekvatorijalnoj Gvineri, Obali Slonovače. Nigeriji i Južnom Sudanu, javlja „Al Džazira“.

„Glenkor Enerdži“ je dala gotovo 30 miliona dolara da bi osigurala preferencijalni pristup nafti, uključujući povećane količine i bolje datume isporuke – i pravljenje nezakonitog ekstraprofita između 2011. i 2016. godine.

Sada kompanija preti da plati ukupno do 1,5 milijardi dolara zbog podmićivanja i manipulacije tržištem koje su priznale tri podružnice – u SAD, Brazilu i Britaniji.

Najveći deo tog novca ide u SAD, gde je „Glenkor“ pristao da plati 1,1 milijardu prošlog meseca, međutim tek slede zasebne optužbe za trgovačku diviziju firme za manipulaciju cenama nafte u američkim lukama.

„Glenkor“ takođe plaća i 29,6 miliona dolara odštete direktno državnoj brazilskoj kompaniji „Petrobras“ a još 10 miliona vlastima.

Ali ni to nije kraj švajcarskim mukama. Kompanija ostaje pod istragom u matičnoj zemlji i u Holandiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike