Mrtva trka: Ko ima skuplje gorivo, Srbi ili Crnogorci?

16.08.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

U Crnoj Gori je poskupelo gorivo, i to ne za malo, što je uzburkalo javnost, jer sada je jedan derivat na Balkanu "skuplji samo u Srbiji“. Da li je tako?

Mrtva trka: Ko ima skuplje gorivo, Srbi ili Crnogorci?
Copyright Profimedia

Sa cenom od 1,62 evra (190 dinara) za benzin od 95 oktana i dizelom od 1,54 evra (181 dinar), Crna Gora je jučerašnjim dvonedeljnim poskupljenjem izbila u vrh skupoće za vozače u regionu Balkana.

Da nije Srbije, sa veoma neprijatnom cenom dizela od 1,70 evra (199 dinara), bila bi najskuplja u regionu, istaknuto je danas u javnosti, u kojoj se zbog cene bune vozači, ali i naftne kompanije.

Vozači se bune jer cene idu naviše i kada na repernom mediteranskom tržištu pada cena dizela, a cena nafte nije baš toliko skočila, dok se male naftne kompanije bune zbog ograničavanja marže.

Fiksna marža na goriva koja se zbog skupoće manje troše donosi samo gubitke malim trgovcima, dok grčki „Eko“, najveći igrač na tamošnjem tržištu, može da pokrije taj gubitak na osnovu praktičnog monopola na velikoprodajnom tržištu. Slične argumente imale su i male pumpadžije u Srbiji, gde je NIS u istoj prednosti - ali oni nisu usvojeni, i marža je samo malo uvećana do granice rentabilnosti.

Međutim, pitanje je da li su vozači u Crnoj Gori u pravu kada kažu da imaju najskuplje gorivo. Trenutna cena je određena juče, i po crnogorskoj uredbi o kontroli cene, menjaće se za dve nedelje, odnosno 29. avgusta.

To znači da će do tada u Srbiji cena goriva da se promeni ovoga petka i 25. avgusta. I pored poskupljena od čak 10 centi (gotovo 12 dinara) po litru kod dizela, to gorivo će svakako ostati skuplje u Srbiji. Međutim, pitanje je da li će benzin BMB95 ostati jeftiniji u Crnoj Gori nego u Srbiji.

Crnogorcima je sada benzin poskupeo tri centa (3,5 dinara), a u Srbiji prošlog petka cena benzina nije menjana. Već sa poskupljenjem od četiri dinara, kao što je bilo pre dva petka, cena benzina bi u Srbiji bila veća.
Profimedia
Cena dizela nakon skoka, sada je u padu, ali to ništa ne znači dugoročno

 

Cenu je u utorak, takođe na dve nedelje, promenila i Hrvatska. Benzin je tamo 1,54 evra, a dizel 1,51 evro, odnosno „crnogorskih“ tri centa i deset centi više.

Iz ove „severnjačke“ perspektive, vozači u Makedoniji mogu da pevaju kada dođu na pumpu. Tamo je litar benzina 1,4 evra, a dizela 1,3.

Gorivo više nije dramatično skupo ni u Albaniji, gde je cena pala na 1,54 i 1,51 evro, kao u Hrvatskoj.

Tradicionalno, jeftinije je gorivo u BiH, gde se litar benzina plaća 1,31 evro, a dizela 1,29 evra.

Koliko bi bila „tržišna cena“ goriva, teško je reći, mada iz hrvatske vlade tvrde da bi bez intervencije države bila veća – 1,66 evra za benzin i 1,6 evra za dizel.  

To je možda malo preterano, jer „tržišne cene“ ima Mađarska, koja je pred Novu godinu ukinula ograničenje goriva, a tamo je benzin 1,62, a dizel 1,61 evro.

Cena neće (mnogo) naviše

Ove cene u regionu formirane su, navodno, prema cenama benzina i dizela na mediteranskom tržištu (PLATTS cena za luku Đenova/Lavera). Cena dizela na tom tržištu je u padu poslednjih nedelju dana (ali dvonedeljne kalkulacije u regionu su uhvatile i prethodni rast), te je trenutno 883 dolara za tonu sa isporukom u septembru.

Screenshot: ICE berza
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Trenutno je u padu na Mediteranu i niskosumpurni benzin (LSFO), na oko 570 dolara za tonu, a što se tiče nafte, brent pada od 11. avgusta, nakon rasta praktično od kraja juna. Trenutno je na manje od 85 dolara za barel.

Jelica Putniković, urednica specijalizovanog portala "Energija Balkana" i dugogodišnji energetski novinar, kaže da država Srbija, kao i okolne zemlje, ima svoj razlog zašto ne odustaje od kontrole cena, a to je - punjenje budžeta.

Screenshot: CME Group
Cena  benzina na Mediteranu u poslednjih godinu dana

 

Gorivo zbog toga neće pojeftiniti, ali neće mnogo ni poskupeti. Cena sirove nafte na svetskom tržištu jeste od aprila stalno u porastu, što je izazvalo zabrinutost kod građana, i kod nas i u region,u ali, ukazuje Putniković za Tanjug, ozbiljni svetski analitičari mišljenja su da trenutni nivo cena ovog energenta odgovara velikim igračima na globalnom tržištu i ne bi trebalo da raste.

- Nema opasnosti od nestašica nafte, i mislim da će njena cena ostati između 80 i 90 dolara za barel. To je cena koja odgovara velikim proizvođačima, dok je nama kao građanima koji kupujemo naftu svakako uvek bolje da bude jeftinija - kazala je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike