Nafta na 80+: Ko se u regionu manje raduje trošku vožnje do mora

14.07.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Rastu cene nafte na svetskim berzama, kao i dizela na Mediteranu, prilagodile su se i cene na pumpama u regionu ali su još daleko od nekih evropskih

Nafta na 80+: Ko se u regionu manje raduje trošku vožnje do mora
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sezona godišnjih odmora i putovanja na more je u punom jeku i one koji s ovih prostora sada kreću put Jadranskog, Egejskog ili Crnog Mora čeka povećani trošak za gorivo. Daleko je to od prošlogodišnjih rekordnih cena, ali proteklih dana skočila je nafta na svetskim berzama, porasla je i referentna cena dizela na Mediteranu, tako da su i lokalne pumpadžije malo digle cene.

Sa koliko će dinara po litru na put krenuti vozači u Srbiji znaćemo danas, kada se ponovo menja cena za sledećih sedam dana. Poslednji put litar benzina BMB 95 poskupeo je za dinar, na 176 dinara (1,5 evra) a dizel nije menjao cenu i ostao je na 183 dinara (1,56 evra).

Screenshot: Bloomberg
 

Cena raste sa povećanjem potražnje

Brent se ovih dana na Londonskoj berzi popeo na više od 80 dolara za barel, što je za desetak odsto više nego što je bio pre mesec dana. Cena crnog zlata raste neprekidno od 26. juna, kada je iskočila iz koridora od 72 do 78 dolara, u kojem je bila od početka maja.

Slično je i sa dizelom na tržištu Mediterana, koji je sada na oko 764 dolara za tonu, odnosno oko devet odsto više nego sredinom juna.

Sve to uslovilo je da i cene na pumpama rastu jer jul i avgust su meseci sa najvećom potrošnjom u godini. Prema nekim statistikama, tada se na tržište istače više od petine celokupne količine goriva koje se potroši godišnje. Samo u jul se potroši 2,5 puta više benzina i do dva puta više dizela nego u recimo januaru.

Mali rast cene koji je zabeležen u Srbiji prolog petak, a očekuje se i ovog, je trend koji je uglavnom prisutan i u regionu. U Hrvatskoj i Crnoj Gori su ovog utorka podignute cene, koje važe sledeće dve nedelje, i litar benzina je iznad Save sada 1,44 evra a dizela 1,34 evra, tj. za po četiri centa više nego što je bila.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Aktuelne cene goriva na tržištima bivše Jugoslavije

U Crnoj Gori benzin je 1,52 evra, poskupeo je za cent, a dizel nije menjao cenu kao ni u Srbiji i iznosi 1,37 evra za litar.

Cene su na tržištima bivše Jugoslavije delimično pale u BiH, Severnoj Makedoniji ali i u Sloveniji. Litar benzina je u BiH 1,31 evro što je za pet centi jeftinije nego pre desetak dana, a dizel je na 1,27 evra, odnosno dva centa skuplji.

Tamo gde vožnja nije luksuz

U nekoliko zemalja sveta vožnja automobilom se ne smatra luksuzom, i država je ne oporezuje toliko da uzme 50 i više procenata krajnje cene, kao što je to slučaju u Evropi. Tako u SAD litar benzina košta 0,93 evra, u Rusiji 0,56 evra, a u inače veo-ma skupom Japanu, 1,08 evra.
Ali ni to nije rekord u niskoj ceni goriva, koji drže Venecuela sa dva centa za litar benzina i Libija sa tri.

Kod Makedonaca je cena benzina ostala na 1,3 evra a dizel je jeftiniji manje od centa i košta 1,14 evra.

Slovencima je benzin pojeftinio dva cena, na 1,44 evra a dizel jedan, na 1,48 evra.

U Evropi prilično skuplje

Vozači iz regiona mogu da se mršte na to što im cene goriva mili naviše ali nije to ni približno toliko koliko gorivo plaćaju po Evropi.

Najskuplji benzin u EU imaju Holanđani, koji litar u proseku plaćaju 1.99 evra a dizela 1,65 evra, a u čitavoj Evropi Islanđani, sa 2,13 i 2,11 evra za litar benzina odnosno dizela.

Ništa bolje ne prolaze ni Finci, sa 1,96 evra za benzin i 1,86 evra za dizel, kao ni Italijani (1,93/1,78 evra), Francuzi (1,92/1,75 evra), dok je u Švedskoj litar benzina 1,65 evra, a dizela 1,89 evra).

Turisti iz regiona svakako znaju da je gorivo papreno u Grčkoj, gde se za litar benzina daje 1,87 evra a dizela 1,56 evra), što je tek malo veća cena nego u Nemačkoj (1,85/ 1,63 evra).

I možda Nemcima razlika u ceni na Egejskom ili Jonskom moru ništa ne znači ali znači itekako Bugarima, koji kod kuće plaćaju najjeftinije gorivo u EU. Benzin je tamo 1,31 evro a dizel 1,26 evra, dok komšije Rumuni plaćaju tek malo više (1,36/1,35 evra).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike