Frilenseri počeli sa prijavama prihoda na novom portalu

04.07.2023

08:35

0

Prvog radnog dana nakon puštanja u rad sajta bilo je više od 50 proknjiženih poreskih prijava i više od 230 prijava koje su u pripremi

Frilenseri počeli sa prijavama prihoda na novom portalu
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u Irena Đorđević, izjavila je da je sajt "Frilenseri" prvog radnog dana nakon puštanja u rad u subotu, imao više od 50 proknjiženih poreskih prijava i više od 230 prijava koje su u pripremi.

- Frilenseri su krenuli polako da se prijavljuju, nadam se da će taj broj biti značajno veći do kraja meseca. Oni imaju mogućnost za prijavu prihoda koje su ostvarili u prvom kvartalu - rekla je Đorđević za Tanjug.

Imamo oko 70.000 frilensera

Ona je dodala da frilensiri koji nisu do sada podneli poresku prijavu za prvi kvartal, to sada mogu da urade kroz dve odvojene prijave za prvi i drugi kvartal.

- Važno je napomenuti, imajući u vidu da je sistem sada osposobljen, frilenseri koji nisu do sada podneli poresku prijavu za prvi kvartal mogu to da urade sada kroz dve odvojene poreske prijave za prvi i za drugi kvartal. Očekujemo da taj broj bude značajno veći, iz razloga što su neke procene da u Srbiji ima nekih 70.000 frilensera - objasnila je Đorđević.

Prema njenim rečima, portal pruža priliku da se vidi koliko frilensera prijavljuje prihode, a koliko ne, i daje mogućnost da se da podrška kroz obuku onim frilenserima kojima je potrebna.

- Možemo da organizujemo obuke i da dobijemo 'fidbek' od frilensera šta je to dalje šta treba da se unapredi u sistemu - istakla je Đorđević.

24sedam/Promo/Nemanja Jovanović
Sa predstavljanja novog portala "Frilenseri"

Na pitanje ko sve može da bude frilenser u Srbiji, Đorđević je objasnila da taj pojam nije zakonski definisan, ali da na sajtu "Frilenseri" postoji vodič koji ih deli u četiri grupe.

- Prva grupa su rezidenti Srbije, odnosno fizička lica koja rade u Srbiji za inostranog isplatioca, često su to neki poslovi veb dizajna preko platforme. Bez obzira na to da li je preko platforme ili ne, to su domaća fizička lica koja rade na teritoriji Srbije za inostranog isplatioca - rekla je Đorđević.

Druga kategoriju su, kaže Đorđević, rezidenti koji rade u Srbiji za domaće fizičko lice.

- Dakle ukoliko u Srbiji pružate neku uslugu firmi, vi niste frilenser, samo ukoliko tu uslugu pružate nekom drugom fizičkom licu, tu pričamo na primer o uslugama čišćenja stanova, ili recimo bejbisitinga - navela je Đorđević.

Ko jeste a ko nije 'frilens'

Ona je rekla da u treću kategoriju spadaju rezidenti Srbije koji rade na teritoriji druge države.

- To su na primer moreplovci, naši rezidenti koji rade na prekookeanskim brodovima ili rečnim brodovima na teritoriji Srbije - objasnila je Đorđević.

Ona je kazala da su četvrta kategorija nerezidenti, odnosno stranci koji rade u Srbiji i ostvaruju prihode radeći za inostranog ili domaćeg poslodavca. Đorđević je napomenula da fizičko lice, koje pruža usluge pravnom licu ili preduzetniku, nije frilenser.

Sagovornica Tanjuga je rekla da na portalu "Frilenseri" postoji test procene i test samoprocene, gde za svaki prihod koji se ostvari postoji test koji daje rezultate da li ostvareni prihod prijavljujete kao frilenser ili ne. Prema njenim rečima, novi sistem oporezivanja frilensera daje mogućnost izbora između dva poreska oblika.

- Veb dizajner koji zarađuje 100.000 dinara i nije zdravstveno osiguran ima na raspolaganju opciju jedan i opciju dva. U opciji jedan plaća obavezno zdravstveno osiguranje ali ono što je važno, to je minimalno zdravstveno osiguranje, što znači da za tri meseca plaćate negde oko 4.800 dinara da bi ste bili zdravstveno osigurani - navela je Đorđević.

Pixabay
 

Ona je dodala da je to najniži republički iznos za zdravstveno osiguranje, gde se plaća porez u visini od 800 dinara, dok penziono osiguranje iznosi 960 dinara. Mana ovog poreskog oblika je, kaže Đorđević, u tome što se za 960 dinara za penziono osiguranja pokriva jedan ili dva dana radnog staža za tromesečni obračun. Prema njenim rečima, druga opcija je isplativija u smislu osiguranja.

- U opciji dva platićete 30.000, biće vam pokriveno zdravstveno osiguranje i platićete penzijsko invalidsko osiguranje u iznosu od nekih 25.500 dinara, ali ćete imati cela tri meseca staža. Opterećenje u modelu dva je nekih 30 odsto, u modelu jedan je svega par procenata, ali nemate penzijski staž, imate možda jedan dan a radili ste tri meseca - navela je Đorđević.

Ona je napomenula da na samom portalu postoji kalkulator gde frilenseri mogu da vide opcije za plaćanje poreza. 

- Na javnoj verziji sajta vi možete da ukucate iznose koje hoćete, da li ste osigurani ili ne i prosto možete da vidite šta vam se više a šta manje isplati - istakla je Đorđević.

Portal "Frilenseri" pokrenut je od strane Ministarstva finansija, Poreske uprave i NALED-a, a u okviru projekta Startek, kompanije Filip Moris. Portal sadrži i niz korisnih alata, kalkulatora i vodiča koji će biti od velike pomoći sadašnjim i budućim frilenserima, bilo da se bave programiranjem, dizajnom, podučavanjem, popravkama, pružanjem pomoći u kući ili drugim poslovima. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike