Hoće li i benzin pojeftiniti: U regionu poprilično pala cena dizela

28.04.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Iako i nafta i dizel gube na vrednosti na svetskim berzama, cene na pumpama u regionu ih ne slede "korektno"

Hoće li i benzin pojeftiniti: U regionu poprilično pala cena dizela
Može li još malo niže? - Copyright Profimedia

U Srbiji je cena goriva danas ostala zakucana na onoj prošlonedeljnoj, pa vozači plaćaju litar benzina BMB95 178 dinara (1,52 evra) a evrodizela 185 dinara (1,58 evra). Zanimljivo je da će vozači u Srbiji prve dane maja dočekati sa identičnim cenama koje su bile i pre mesec dana, iako je su u međuvremenu nafta sa prosečnih nedeljnih 85 dolara pala na 80 dolara, odnosno 5,9 odsto.

Otprilike je toliki pad na mediteranskom tržištu zabeležila i cena dizela, koji je sa više od 795 dolara za tonu pao na 762 dolara.

Screenshot: CME Group
Cena dizela u poslednja tri meseca

Cene na benzinskim pumpama, međutim, nisu pratile ovaj trend ni u Srbiji, a ni u regionu. Ako se pogleda period od 24. marta (kada smo pravili poslednji presek regionalnih cena), do danas vidi se da i u regionu nema baš neko striktno pravilo koje "veže“ naftu i dizel na svetskoj berzi sa cenama na ovdašnjim pumpama.

Tako je u gotovo svim od navedenih zemalja benzin danas skuplji za do četiri dinara (oko 2,3 odsto), osim u Hrvatskoj i Rumuniji, gde je cena ostala ista. Na srpskim pumpama je povećanje bilo za prosek regiona – dva dinara.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
Gorivo u Srbiji i dalje među skupljim u regionu

Međutim, kod dizela je svuda zabeležen pad. I to ne mali, jer u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj je to gorivo jeftinije 11 dinara, u Bugarskoj 12, a u Rumuniji čak 14 dinara po litru. Srbija je tu imala pad koji je među najmanjima, od svega tri dinara.

Kuda će cena dalje...

S obzirom na to da, kao što smo videli, cene ne zavise direktno od cena dizela i nafte na tržištu Mediterana (u Srbiji pogotovo), teško je reći kojim smerom će se kretati u narednom periodu.

Dizel bi još mogao da pojeftini i na pumpama i na berzama, jer u SAD izgledi za blagom recesijom su sve tanji i tanji. Sve manje narudžbi za prevozom su u Americi na tamošnjem tržištu oborile cene dizela kao jedinog goriva u teretnom saobraćaju na polovinu onih iz prošle godine, javlja "Biznisinsajder“ (Businessinsider).

Kako će se kretati cena nafte zavisi, pre svega od OPEK+, koji od maja počinje primenu dodatno smanjene proizvodnje sirove nafte. Međutim, i tu situacija nije jednostavna, a to najbolje pokazuje "prepucavanje“ čelnika te organizacije sa američkim Uredom za energetske informacije (IEA), koji daje analize i prognoze globalne proizvodnje, potražnje i rezervi.

Ne treba zanemariti poslednje "upozorenje“ IEA članicama OPEK-a da dobro paze koliko će da smanje proizvodnju jer bi mogli da cenu oteraju previše. Između ostalog, da bi tako mogli da odseku "granu na kojoj sede“, jer preskupo gorivo navodi ljude da više gledaju vozila na struju.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih mesec dana

- Globalna ekonomija je sada veoma krhka i poslednje što name treba su visoke cene – rekao je u sredu Fatih Birol, izvršni direktor EIA.

Iz OPEK su juče odmah odgovorili da bi, zapravo, u EIA trebalo da pripaze šta izjavljuju kada kažu da bi trebalo da se zaustavi investiranje u naftu i gas, jer upravo bi to moglo da izazove velike potrese u ceni na tržištu.

- IEA veoma dobro zna šta sve utiče na tržište i šta ga je nokautiralo. Da navedemo samo neke, kovid, monetarne politike, kretanje akcija, algoritam trgovine na berzi, savetnici za trgovinu sirovinama, geopolitika… - odgovorio je na pres saopštenje EIA generalni sekretar OPEK, Haitham Al Gais.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike