Evo koliko će narednih 7 dana koštati gorivo!

28.04.2023

09:27

0

Autor: S. G.

Cena nafte na svetskim berzama prethodnih nedelju dana ide 'silaznom putanjom'

Evo koliko će narednih 7 dana koštati gorivo!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene nafte na svetskim berzama ovih dana su se "smirile", pa je tako juče brent, prema podacima portala oilprice.com, koštao oko 77,9 dolara po barelu, što je daleko ispod nivoa na kom se kretao pre samo dve nedelje.

Ipak, jutros se "crno zlato" očigledno oporavilo jer je cena nafte tipa brent skočila na oko 78,94 dolara po barelu, dok američka WTI košta oko 75,2 dolara.

Pale cene nafte, pa opet 'skočile'...

Upravo je prošlog petka, kada smo imali poslednji presek cena naftnih derivata u Srbiji, cena nafte krenula silaznom putanjom jer je to jutro (21. aprila) iznosila oko 80 dolara po barelu.

Nedelju pre toga cena nafte kretala se na nivou od oko 85 dolara po barelu. Najveći "pik" imala je 13. aprila, kada je "crno zlato" otišlo na preko 87 dolara. U skladu sa tim su i cene naftnih derivata tih nedelja u Srbiji povećane.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kretanje cene goriva pod kontrolom države

 

Ipak, prošlog petka, na iznenađenje svih, imali smo pojeftinjenje, dok su nam danas, kako saznajemo, cene ostale iste. Tako će benzin BMB95 koštati maksimalnih 178 dinara po litru narednih sedam dana, dok će evrodizel biti 185 dinara.

Podsetimo, identične cene imali smo i prošlog petka.

Kako se određuje cena na pumpama?

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa tako je i sada prolongirana do kraja maja.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Profimedia
 

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike