Koliko će koštati nafta: Fed navlači oblake, Kinezi ih razgrću

19.04.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Investitori u naftu već dve nedelje ne znaju na koju će stranu "duvati vetar“ na tržištu, a trenutno cena ponovo pada

Koliko će koštati nafta: Fed navlači oblake, Kinezi ih razgrću
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Nakon neočekivane najave OPEK+, da će ovaj neformalni kartel proizvođača sirove nafte dodatno od maja srezati svoju proizvodnju za 1,5 miliona barela dnevno, i skoka cene sa 73 dolara iz sredine marta na 87 dolara 12. aprila (20 odsto), "crno zlato" je sada ponovo u padu.

U sredu su terminski ugovori za isporuku u junu pali sa 85 dolara za barel brenta u toku dana na ispod nivoa od 83 dolara. Veoma neočekivano, s obzirom na to da je prethodnog dana stigla vest da je privreda u Kini zabeležila rast od 4,5 odsto u prvom kvartalu, što je više nego što su na zapadu očekivali, a gotovo na nivou od pet odsto koliko je Peking planirao za ovu godinu.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta tokom 19. aprila

Uz to i podaci iz SAD pokazuju da se tamo povećava potrošnja, jer su zabeležene manje rezerve sirove nafte. Američki institut za naftu (API) dao je kasno juče procenu da je rezervi manje za 2,7 miliona barela, umesto očekivanog povlačenja sa tržišta od 2,5 miliona.

Međutim, optimizam zbog rasta kineske i američke potrošnje a time i budućih potreba za naftom i derivatima, sasečen je očekivanjima da na Zapadu situacija generalno neće biti tako dobra.

Pesimizam i dalje vlada tržištem

Na tržištu i dalje strepe od pesimističkog scenarija da će inflacija ostati visoka, što će terati Federalne rezerve da nastave sa povećavanjem kamatnih stopa, pa bi to onda izazvalo recesiju, i očekivanje da se neće sva nafta prodati. Barem ne po ovoj ceni.

Ovaj strah održava i najava iz Federalnih rezervi Atlante, gde je predsednik Rafael Bostic istakao da predstoji (bar) "još jedno dizanje stopa“ da bi se snizila inflacija.

- Još jedan potez bi trebalo da bude dovoljan, pa onda da zastanemo i vidimo kako naša politika prolazi u ekonomiji, da vidimo u kom obimu se inflacija vraća u naš cilj – rekao je Bostic u intervjuu.

Stiže nafta iz Kurdistana

Cenu nafte stabilnom moglo bi da održi pristizanje nafte iz Iraka, odnosno Kurdistana, čiji je dotok od 400.000 barela dnevno bio u prekidu zbog spora Iraka i Turske. Taj spor je rešen arbitražom u korist Iraka i ta nafta bi uskoro mogla u izvoz preko naftovoda Čejhan - Kirkuk.

Fed je u sedam navrata podigao kamatnu stopu za 425 baznih poena (4,25 procentnih poenta) u 2022. godini, da bi oborio rekordnu inflaciju u poslednjih 40 godina. Ove godine je nastavio blažim tempom, sa po 25 poena u februaru i martu, da bi stopa došla do aktuelnih pet odsto.

A kada Fed diže svoju stopu, to prate i Evropska centralna banka (ECB), i Banka Engleske, Japana, Kanade… sve posredno do Narodne banke Srbije i njene stope na dinare.

Zbog podizanja kamatnih stopa ECB, stopa za šestomesečni euribor je poslednjih dana premašila 3,5 odsto, što je najviši nivo od septembra 2008. godine. Tromesečni euribor je porastao na 3,175 odsto. A to znači skuplje kredite za veliku većinu kod banaka zaduženih građana Srbije.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih šest meseci

Kome (ne)odgovara skuplja nafta?

Cena od 84 do 86 dolara bi mogla da se održi neko vreme, ako ne i poveća jer ,bi američka Agencija za energetiku (US Energy Information Administration, EIA) trebalo da potvrdi manje rezerve što bi trebalo da podstakne cenu naviše.

Međutim, skuplja nafta ne odgovara ni SAD ni Evropi, kako iz ekonomskih, tako i iz političkih razloga. Skuplji energenti, pogotovo za Evropljane koji nemaju svoju proizvodnju i gde je cena na pumpama bar za trećinu veća nego u Americi, samo potpiruju inflaciju i otežavaju post-pandemijski oporavak privreda.

S druge strane, skuplja nafta uveliko podriva napore Zapada da sankcijama nanesu finansijsku štetu Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Profimedia
Ruski tankeri sada viđeni širom sveta

Zabrana uvoza ruske nafte u SAD i EU, kao i određivanje maksimalne cene ruske nafte u svetskoj trgovini na 60 dolara po barelu jeste napravila manjak u kasi Kremlja, ali daleko od onog koji se očekivao i priželjkivao.

Tu naftu su masovno počeli da kupuju u Aziji, posebno u Kini i Indiji, ali ne samo oni. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, tradicionalni saveznici SAD, ne libe se da uvoze, skladište, trguju i reeksportuju rusko gorivo uprkos protestima Vašingtona.

Prošle godine ruski izvoz nafte u UAE je dostigao rekordnih 60 miliona barela, trostruko više nego godinu dana ranije, podaci su firme "Kpler“ koje je naveo "Volstrit džurnal“.

AP Photo/Andy Wong, File
Rivalitet i po pitanju ruske nafte: Kina i SAD

Ove godine Rusi su počeli da izvoze i derivate u Saudijsku Arabiju. Sada izvoze 100.000 barela raznog goriva dnevno u tu zemlju u koju ranije nisu izvozili.

- Ako gledamo alternativna tržišta za rusku naftu, vidimo da sirova nafta i gorivno ulje idu na nekoliko destinacija u Aziji i Bliskom istoku, dok dizel ima više tržišta uključujući Saudijsku Arabiju, Tursku, Brazil… - rekla je prošle nedelje Serena Huang, šef analiza za APAC pri „Vortexa“.

Novo upozorenje iz Vašingtona

Ali, ni kompanije na samom Zapadu nisu imune na zaradu od ruske nafte, pokazuje i poslednje upozorenje Ministarstva finansija SAD (Trezora).

Trezor upozorava američke kompanije na "mogućnost izbegavanja ograničenja cene ruske nafte“, posebno one koja se izvozi naftovodom Istočni Sibir – Pacifik (ESPO).

- Američki pružaoci usluga mogu da budu ne svojom voljom uvučeni u posao kupovine ruske nafte više cene od dozvoljene kada im ne američke firme daju nekompletnu ili lažnu dokumentaciju ili koriste druge načine prevare – sročila je ovo upozorenje kancelarija za inostrane poslove OFAC pri Trezoru.

Ograničenje cene je produženo na poslednjem sastanku G7 i tiče se svih usluga koje pružaju zapadne firme, od finansija i transporta do osiguranja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike