Zašto su skladišta i proizvodne hale sve traženiji: Sele u Srbiju firme sa Dalekog istoka

20.03.2023

19:45

0

Autor: S. G.

Samo u poslednjih pet godina ponuda logističkih nepokretnosti u Beogradu i široj okolini porasla je za više od 70 odsto

Zašto su skladišta i proizvodne hale sve traženiji: Sele u Srbiju firme sa Dalekog istoka
Skladišta sve traženija, a malo ih ima - Copyright Profimedia

Poslednjih nekoliko godina zabeležena je značajna ekspanzija u sektoru logističkih i industrijskih objekata, i to njihovog iznajmljivanja. Samo u poslednjih pet godina ponuda logističkih nepokretnosti u Beogradu i široj okolini porasla je za više od 70 odsto, čemu je značajno doprineo kontinuirani rast tražnje za modernim skladišnim prostorom.

Ovo su zaključci konferencije CBRE grupe na kojoj je predstavljen godišnji izveštaj o okolnostima i očekivanjima na tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope "SEE Market Outlook 2023“.

Godinama traže prostor...

Prema rečima Božidara Gaćeše, rukovodioca odeljenja za logističke i industrijske nekretnine za Jadransku regiju u CBRE, Beograd sada ima najveći nivo potražnje ikada za ovom vrstom prostora.

- Skok tražnje za modernim logističkim i proizvodnim prostorom je ogroman. Jako veliki broj kompanija, domaćih, regionalnih i stranih, traže proizvodni prostor. Za njih je karakteristično da to rade par godina unapred, dok logistika traži prostor u skorijem periodu – ističe Gaćeša.

Kako dodaje, tražnja je velika, a stopa slobodnog prostora u Srbiji, odnosno Beogradu je i dalje niska.

- Ritejl sektor sve više traži moderan prostor za svoje redovno poslovanje, ali i za sve više rastući onlajn biznis. U Hrvatskoj je, recimo, ogromna tražnja jer se ništa od modernih skladišnih prostora nije zidalo 10 godina. Tamo je toliko rasla tražnja da su cene rente sada oko 40 i 50 odsto više nego pre dve godine. Sada za rentiranje skladišnog prostora u Zagrebu daju sedam evra, što je bilo nezamislivo – objašnjava Gaćeša.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

On kaže da se u Srbiji logistički prostor traži uglavnom oko glavnog grada i pristupnih puteva, dok se proizvodni prostor traži u sekundarnim gradovima, poput Novog Sada, Kragujevca ili Niša, i da je slično i u Bugarskoj.

- Slovenija je nezahvalna, jer se ništa ne gradi godinama. Razlog je visoka cena gradnje, ali i proces dobijanja dozvola koji je dug, težak i neizvestan – ističe Gaćeša.

Bum e-komerca

Kako navodi, stopa slobodnog, modernog, skladišnog prostora u Beogradu je nula, pa firme kojima je on potreban moraju da planiraju dolazak devet ili 12 meseci unapred.

Glavni pokretači tržišta su, kako on dodaje, kada se radi o proizvodnom prostoru, kompanije koje su bile prisutne u regionu i koje sada traže prostor u Srbiji za baziranje njihovog poslovanja.

Pixabay
 

- To su i maloprodajni lanci i kompanije koje sve više transformišu svoje poslovanje i usmeravaju ga ka elektronskoj trgovini. E-komerc je imao neverovatan bum u vreme pandemije, eksponencijalni rast iz meseca u mesec. Sada se polako hladi, ali i dalje raste nekom normalnom progresijom – kaže Gaćeša.

On navodi i da kod nas sada postoji trend da su kompanije koje su istorijski bazirale svoju proizvodnju na Dalekom istoku, u Kini, Indiji, Indoneziji ili Pakistanu, usled problema sa lancima snabdevanja shvatile da to baš i nije toliko sjajno.

Skočili troškovi, a biznis nepredvidiv

- Trošak brodskog transporta je enormno skočio, trošak rada takođe, transport je i skup i dugo traje, a i nepredvidiv je. I to sve je navelo kompanije da svoju proizvodnju približe krajnjem korisniku, a to su kompanije u Evropi. Mi smo trenutno za njih možda i najbolja destinacija jer dosta smo blizu krajnjim korisnicima, imamo radne snage, nezaposlenost nije velika, ali ipak postoji, a zarade su konkurentne – objašnjava Gaćeša.

Kako dodaje, takvim kompanijama je najbitnije da je radna snaga visoko kvalifikovana.

Suez Canal Authority via AP
Zastoj u Sueckom kanalu paralisao industriju

- Oni biraju gradove gde postoje veći univerziteti, traže dosta inženjera, tehnologa... Sve više kompanija nam se obraća i raspituje se kako da prebace poslovanje ovde i kako da koriste povoljne uslove poslovanja - kaže on.

Gaćeša ističe da smo mlado tržište jer je ovaj koncept zaživeo 2016. ili 2017. godine.

- Pre toga uopšte se nisu gradili industrijski i logistički objekti za izdavanje. To ranije nije postojalo. Tražnja je sada toliko velika da će još da se gradi, biće još više investitora i konkurencije. Rentiranje beleži rast u celom regionu – naglašava on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike