Agenti za nekretnine više neće dobijati platu

18.03.2023

09:31

0

Iz klastera za nekretnine pozdravljaju što agentima više neće morati da daju platu nego proviziju

Agenti za nekretnine više neće dobijati platu
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Novim Programom za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine predviđeno je rešenje pitanja radnog angažovanja agenata za nekretnine, tako što će im se omogućiti ugovori o fleksibilnom radnom angažovanju, pošto većina njih zarađuje proviziju umesto plate, izjavo je predsednik Upravnog odbora Klastera "Nekretnine" Nenad Đorđević.    

- Program za suzbijanje sive ekonomije koji je Vlada Srbije usvojila 9. marta značajan je za sprovođenje mera koje imaju za cilj suzbijanje sive ekonomije u svim sektorima naše privrede, a posebno za posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti - rekao je Đorđević Tanjugu.

Objašnjava da je Programom predviđeno da se u naredne dve godine pristupi rešavanju problema koji postoje sa radnim angažovanjem agenata u agencijama za nekretnine, tako da se ugovor o zastupanju, koji je nekada postojao u Zakonu o radu, vrati kao oblik fleksibilnog radnog angažovanja.

- Ovo je značajno zbog toga što su nekretnine kao delatnost takve da ljudi koji tu rade zarađuju proviziju, a ne platu, te im je potrebno omogućiti odgovarajuću formu ugovora - smatra Đorđević.

Zbog provizije poslodavci rade u sivoj zoni

Kaže da trenutno, agenta za prodaju nekretnina možete angažovati samo na osnovu ugovora o radu, što dovodi do toga da je jedan veliki deo te profesije u sivoj zoni, pošto agentu ne možete isplatiti proviziju na legalan način, već samo kao platu sa velikim doprinosima.

- Očekujemo da u naredne dve godine, pored izmene propisa, nadležne inspekcije poboljšaju rad na terenu i suzbiju negativne pojave koje postoje u ovoj oblasti, naveo je Đorđević.

Dodaje da je od usvajanja Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti 2013. godine, siva ekonomija značajno smanjena i da je skoro iskorenjen rad nelegalnih posrednika bez registrovane firme, ali da je ostao značaja broj agenata.

Smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni među registrovanom privredom sa sadašnjih 11,7 odsto na 10 odsto BDP-a do 2025. godine, jedan je od glavnih ciljeva novog Programa za suzbijanje sive ekonomije.

Program obuhvata 23 mere i gotovo 120 aktivnosti, podeljene u tri oblasti: jačanje kapaciteta inspekcijskih organa i prekršajnih sudova, dalje unapređenje efikasnosti Poreske uprave, kao i podsticaje za odgovornu privredu.

Strateški dokument predviđa i smanjenje broja radnika na crno za 20 odsto i povećanje broja novoosnovanih preduzetničkih radnji i firmi na više od 50.000 godišnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike