Nova pandemija hara Evropom – manjak radnika: Evo kako da Srbija reši ovaj problem

28.09.2022

18:15

0

Autor: 24sedam

Veće plate samo su jedan od načina da se privuku i zadrže radnici, posebno visokokvalifikovani

Nova pandemija hara Evropom – manjak radnika: Evo kako da Srbija reši ovaj problem
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Trend u kojem potražnja premašuje ponudu kvalifikovanih radnika može da se nastavi ukoliko se ne sprovedu inicijative za zadržavanje talenata. Kao moguća rešenja, stručnjaci navode da je potrebno poboljšati radno okruženje, preispitati prakse regrutovanja i sprovesti nove strategije za razvoj radne snage. Pojedine kompanije, pre svega, zaposlene pokušavaju da zadrže povećanjem plata.

- Važan izvor budućih veština predstavljaju učenici. Aktivne inicijative za brendiranje poslodavaca i bliža saradnja sa univerzitetima su neki od metoda da se dođe do kandidata. Međutim, ako se ne osmisle i ne sprovode odgovarajuće inicijative koje bi ih zadržale nakon što završe studije, malo je verovatno da će potencijalni rizici biti ublaženi – smatra Maria Boldor iz međunarodne konsultantske kuće Horvat.

Povećati investiranje

Inače, i u Nemačko-srpskoj privrednoj komori (AHK) u istraživanju koje su među svojim članicama sproveli u martu i aprilu ove godine, kao jedan od nedostataka privrednog ambijenta u Srbiji naveli su i deficit radne snage.

Prema rečima direktora AHK, Aleksandera Markusa, tu je poseban problem manjak kvalifikovane radne snage. Zbog toga su, kako navodi, u anketi postavili pitanje nemačkim kompanijama kako se bore s tim i koje su mere preduzeli da bi rešili ovaj problem.

Najveći broj nemačkih kompanija koje rade u Srbiji, 25 odsto, naveo je da su zbog toga povećale investiranje i obim internih obuka u svojoj firmi. Na drugom mestu je povećanje plata i to iznad proseka na tržištu, za šta se odlučilo 16 odsto kompanija.

Da bi se izborili sa manjkom radnika, oko 15 odsto nemačkih kompanija proširiće opseg poslova koji podrazumevaju bonuse i više će razvijati kapacitete digitalizacije. Rešenje za deficit radne snage 13 odsto firmi vidi u jačanju saradnje sa obrazovnim institucijama, a četiri odsto kompanija u većem angažovanju privremene radne snage.

Jotoler/Pixabay
 

Konsultant Maria Boldor smatra da je potrebno raditi na unapređenju i isticanju onih prednosti koje radna snaga vidi u ponudi za zapošljavanje.

Razvoj tehnologije

- Privlačenje i zadržavanje talenata danas nije lak posao. Srbija je poznata kao izvoznica radne snage, zbog čega je za rešavanje problema ključno razvijanje strateškog pristupa. Glavni izazovi sa kojima se treba uhvatiti u koštac su neatraktivno zapošljavanje, neefikasne prakse upravljanja ljudskim resursima i neusklađene veštine - ističe ona.

Ono što uzrokuje neusklađenost veštine sa trenutnim potrebama, kako dodaje, su ekonomsko restrukturiranje i razvoj tehnologije, kao i pojedini demografski aspekti, poput starenja stanovništva i dinamike emigracije. Problem je i to što obrazovni sistem u ovom času ne može da zadovolji potrebe za zapošljavanjem.

- Da bi se ovaj jaz zatvorio, stažiranje, obuke i inicijative za zapošljavanje bi mogle predstavljati kratkoročno rešenje. Zatim, tu su i kontinuirana usavršavanja i razvoj, treninzi na radnom mestu kao neka od rešenja u situacijama kada se pojavi potreba za novim veštinama usled razvoja tehnologije. Stručnjaci za ljudske resurse mogu i preispitati programe nagrađivanja kako bi privukli radnu snagu i talenate - preporučuje Boldor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike