Dobar majstor vredi: Za vodoinstalatera nude i do 2.000 evra platu, stan i hranu

14.08.2022

08:36

0

U Srbiji je zaposleno blizu 2.870.000 ljudi, a nezaposlenost je 10,6 odsto

Dobar majstor vredi: Za vodoinstalatera nude i do 2.000 evra platu, stan i hranu
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Potražnja za radnom snagom je sve veća. I dalje nedostaju majstori i zanatlije, ali i fizički radnici. Ta situacija znatno je doprinela ostvarivanju prava radnika, ali i njihovoj pregovaračkoj poziciji.

"Potreban vodoinstalater. Plata 2.000 evra, stan i hrana" ili "Javite se za rad u trgovini, više nije obavezna srednja stručna sprema, može i osnovna škola" – izgleda da su ponuda i potražnja na tržištu rada učinile ono što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo.

- Počela je utakmica, kao fudbaleri, trguje se, povećavaju se plate. Možda ne možemo da stignemo standard to jest koliko plaćaju u Hrvatskoj, ali s obzirom na to da su kod kuće, sa adekvatnim povećanjem, ljudi ipak ostaju - kaže menadžer hotela "Mažestik" Dragan Živković.

Pročitajte još...👇🏻👇🏻👇🏻

👉🏻 Škole ukidaju odeljenja za smerove koji osiguravaju siguran posao: Poslodavci se nude, ali nema odgovora

Veselin Ražnatović iz Unije poslodavaca Srbije ističe da se dnevnica fizičkog radnika izjednačila sa dnevnicom majstora od pre tri godine.

- Danas dobar majstor vredi od 60 do 70 evra. Uz dnevnice, oni traže i topli obrok, ako nisu iz Beograda i smeštaj, jer mi smo prinuđeni da sve njihove zahteve ispunimo - navodi Ražnatović.

Uz stalno zaposlenje i pomak u zaradama, što se sada podrazumeva, često se traže i dobijaju paketi beneficija.

- Više ne postoji ona slika koja je zabeležena u našoj zemlji pre 10, 15 i više godina – ukoliko nećeš ti da radiš, ima ko hoće. Poslodavci gledaju da svakom zaposlenom pruže najviše što mogu, od usavršavnja i učenja, do napredovanja u karijeri, ali i razne pakete beneficija u smislu da imaju dobar balans između privatnog i poslovnog života - kaže Miloš Turinski iz "Infostuda".

Pozitivan uticaj i na smanjenje sive ekonomije
Pixabay/stevepb
 

U Samostalnom sindikatu potvrđuju da se položaj radnika poboljšao.

- Mislim da će se u narednom periodu taj trend poboljšavati. Nažalost, mi i dalje imamo poslodavce koji ne poštuju prava radnika, koji krše zakone. Uglavnom se radi o stranim investitorima i imamo velikih problema da tamo organizujemo sindikate i da radnici dobiju svoja prava - kaže sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

Promene na tržištu rada nisu ojačale samo pregovaračku poziciju radnika već i rešavanje drugog gorućeg problema u zemlji.

- Ako ja kao poslodavac moram veći deo svojih radnika da prijavim i da im zaradu isplaćujem na legalan način i u potpunosti, to onda znači da ću i svoj promet morati da legalizujem, odnosno da ga prevedem u formalne tokove. Rekao bih da je to jedan bitan faktor koji je mogao uticati pozitivno na smanjenje sive ekonomije - objašnjava Saša Ranđelović, profesor Ekonomskog fakulteta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za prvi kvartal, u Srbiji je zaposleno blizu 2.870.000 ljudi, a nezaposlenost je 10,6 odsto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike