Ponuda koja se ne odbija: Auto-gigant deli po 3.000 dolara radnicima da sami daju otkaz

04.08.2022

07:49

0

Jedan deo proizvodnje je obustavljen zbog sankcija i nedostatka komponenti

Ponuda koja se ne odbija: Auto-gigant deli po 3.000 dolara radnicima da sami daju otkaz
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Najveći ruski proizvođač automobila Avtovaz, koji je obustavio deo proizvodnje zbog sankcija i nedostatka komponenti, objavio je da nudi radnicima u fabrici u Iževsku jednokratnu isplatu od oko 3.000 dolara da dobrovoljno daju otkaz.

Avtovaz je nastavio u junu proizvodnju nekih svojih popularnih modela Lada u glavnoj fabrici u Toljatiju nakon što je proletos delimično obustavio proizvodnju zbog nestašice elektronskih delova usled sankcija, prenosi Rojters.

Kompanija, čiji je dugogodišnji akcionar Reno prodao u maju svoj vlasnički udeo jednom ruskom investitoru, nije bila u mogućnosti da ponovo pokrene proizvodnju modela Lada Vesta zbog čega je poslala 3.200 zaposlenih iz svoje fabrike u Iževsku na plaćeno odsustvo u martu.

Avtovaz je predložio u sredu osoblju u fabrici u Iževsku, gradu sa oko 645.000 ljudi koji se nalazi oko 1.200 kilometara istočno od Moskve, ili da nađu novi posao u kompaniji ili da daju otkaz uz obostrani dogovor.

Onima koji odluče da odu biće ponuđena jednokratna otpremnina u vrednosti od oko pet do sedam prosečnih mesečnih plata, odnosno oko 12 minimalnih, što je odobrila država. Maksimalna isplata bi iznosila 183.348 rubalja (3.161 dolar).

- Avtovaz naglašava da kompanija ne planira masovna otpuštanja, a predložene mere su isključivo dobrovoljne za svakog zaposlenog - saopštila je kompanija.

Ruska automobilska industrija, koja se u velikoj meri oslanja na komponente i opremu iz inostranstva, pogođena je globalnom nestašicom poluprovodnika i nedavnim egzodusom međunarodnih proizvođača iz Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Pošto se mnoge fabrike za montažu automobila nalaze van Moskve u manjim gradovima, ruski proizvođači vozila se uglavnom odlučuju da ne gase radna mesta, već da drže zaposlene na plaćenom odsustvu ili da smanje radne sate i plate zbog trenutne situacije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike