Nemačka se protivi isključenju ruske Zberbanke iz SWIFT-a!

09.03.2022

14:48

0

Najjača privreda EU usprotivila se proširenje sankcija Evropske unije protiv Rusije

Nemačka se protivi isključenju ruske Zberbanke iz SWIFT-a!
profimedia-0340973740 - Copyright Profimedia

Nemačka se pojavila kao glavna prepreka za proširenje sankcija Evropske unije protiv Rusije ciljanjem na najveću banku u zemlji i njen energetski sektor, piše danas Blumberg.

Kako navode, Berlin je vodeća sila koja se opire naporima da se Zberbank PJSC doda na listu ruskih finansijskih institucija koje su odsečene od SWIFT-a (bankarskog sistema za razmenu poruka koji stoji iza većeg dela globalne trgovine), ukazuju brojne diplomate upoznate sa ovim pitanjem, kao i dokumenta u koje je Blumberg imao uvid.

Nemci već pozivali na oprez...

Zberbanka, koja drži oko polovine ruskih depozita stanovništva, isključena je sa prvobitne liste banaka koje su uklonjene iz SWIFT-a, i to kao deo odluke da se zaštite transakcije u vezi sa energijom, ali su porasli pozivi da se pojačaju kazne zemalja članica u centralnoj i istočnoj Evropi.

Dokumenti pokazuju, navodi Blumberg, da je Nemačka više puta pozivala na oprez u vezi sa tim potezom tokom diplomatskih sastanaka koji su održani poslednjih dana, uključujući i među ministrima.

Kancelar Olaf Šolc takođe se javno oglasio, pozivajući na uzdržanost sankcija koje bi mogle da utiču na energiju. On je ove nedelje rekao da se protivi prekidu snabdevanja iz Rusije, nazivajući isporuke nafte i gasa "od suštinskog značaja“ za evropsku ekonomiju i jasno stavljajući do znanja da je nastavak uvoza energije "svesna odluka“.

Stav Nemačke rizikuje stvaranje podela u ključnom aspektu napora saveznika da kazne Kremlj zbog sukoba u Ukrajini. Predsednik SAD Džo Bajden najavio je u utorak da će SAD zabraniti uvoz ruskih fosilnih goriva, uključujući naftu, u potezu koji se delimično poklapao i sa potezima Velike Britanije.

Nakon iznenadnog obećanja Nemačke da će isporučiti oružje Ukrajini i ubrzati potrošnju na odbranu, zemlja ponovo izaziva kritike jer nastoji da zaštiti svoju ekonomiju, koja se oslanja na Rusiju za više od polovine svojih zaliha gasa i više od trećine svoje nafte.

Ništa nije isključeno

Nemački zvaničnici su svesni toga da bi pritisak mogao da se poveća u cilju ciljanih snabdevanja energijom, ali su oprezni u vezi sa eskalacijom tenzija u ovom trenutku i vide da tu poziciju podržavaju druge zemlje članice, kažu ljudi upoznati sa razmišljanjem vlade.

Ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da su razgovori o dodatnim finansijskim sankcijama u toku i da se ništa ne može isključiti.

Bankarska računica je jasna; Pixabay
 

Jedan od diplomata EU rekao je da bi se druge velike vlade zapadne Evrope, uključujući Italiju, pridružile potezu SWIFT-a ako bi postojao jedinstven stav. Visoki zvaničnici EU takođe podržavaju tu meru, rekao je jedan od ljudi. Drugi zvaničnik je rekao da su tehnički radovi na Zberbanci i SWIFT-u u toku.

Takođe, Gasprombanka je još jedna ruska finansijska institucija koja je do sada bila izuzeta iz ove mere.

Nemačka je takođe izrazila zabrinutost zbog naprednih predloga za ograničavanje pristupa lukama, tvrdeći da bi ta mera mogla da utiče na trgovinu robom koja nije sankcionisana, navode diplomate EU, što stoji i u jednom od pomenutih dokumenata.

Više alternativa za naftu nego za gas

Nemačka i drugi se takođe protive EU nakon što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo zabranili uvoz nafte iz Rusije. Evropske nacije se više oslanjaju na ruska goriva nego SAD, a vlade su zabrinute zbog uticaja na preduzeća i potrošače koji već posrću pod rastućim cenama. 

Pixabax/David Mark
Teško do alternative za ruski gas...

Nafta je u sredu nastavila rast iznad 126 dolara za barel. Fjučersi u Njujorku su porasli za više od 35 odsto otkako su počeli sukobi u Ukrajini. Rusija je izvor više od četvrtine evropskog uvoza nafte, prema podacima Evropske komisije. Kao deo strategije za odvikavanje kontinenta od ruske energije, izvršna ruka EU je primetila da postoji više potencijalnih alternativa za snabdevanje naftom i ugljem nego za gas, gde Rusija obezbeđuje više od 40 odsto ukupne potrošnje EU. Situacija je još ekstremnija za Nemačku.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer primetio je ove nedelje da je prvobitnu odluku da se neke ruske banke isključe iz SWIFT-a prihvatilo svih 27 zemalja članica EU, uzimajući u obzir različite nivoe zavisnosti od ruskog gasa. Kao sadašnji predsedavajući EU, Francuska deluje kao posrednik i nije javno zauzela stav.

Iako su Zberbanka i ruska centralna banka u početku bile pošteđene, sve opcije su na stolu, rekao je on za BFM TV ove nedelje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike