Kraj Sberbanke u Evropi: Na Lodonskoj berzi akcije pale 95 odsto

02.03.2022

16:00

0

Nakon praktično zabrane rada u Evropi i zatvaranja poslovnica u EU, akcije druge po veličini ruske banke Sberbanke kolabirale na Londonskoj berzi

Kraj Sberbanke u Evropi: Na Lodonskoj berzi akcije pale 95 odsto
profimedia-0358440686 - Copyright Profimedia

Akcije Sberbanke pale su danas na Londonskoj berzi za 95 odsto i trguju se po minimalnoj ceni od samo jednog penija, nakon što je ovaj ruski zajmodavac objavio da se povlači sa evropskog tržišta.

Najveći ruski kreditor je saopštio da su njegove evropske podružnice zabeležile „abnormalan odliv gotovine“ nakon uvođenja zapadnih sankcija protiv Rusie zbog napada na Ukrajinu, i izrazio zabrinutost za bezbednost svojih zaposlenih i imovine, prenosi CNBC.

Screenshot:londonstockexchange.com
Sunovrat na berzi: Akcije banke praktično džabe

SAD, Evropska unija i Velika Britanija su poslednjih dana pojačale sankcije protiv ruskih institucija, zabranivši velikim ruskim bankama pristup međunarodnom finansijskom sistemu SWIFT i ograničavajući mogućnost centralnoj banci Rusije da koristi više od 600 milijardi dolara njenih deviznih rezervi.

Na kasnom prepodnevnom trgovanju u Londonu, akcije Sberbanke su pale za 94,24 posto na 0,01 dolar, navodi američki medij i dodaje da je banka od početka godine izgubila 99,9 odsto vrednosti.

Razlog tome su sankcije, odnos mer Evropske centralne banke i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka EU prema „Sberbank Jurop AG“ iz Beča.

Druge velike ruske kompanije čijim se akcijama trguje na Londonskoj berzi zabeležile su sličan pad danas, uključujući „Lukoil“, „Novatek“ i „Rosnjeft“.

Moskovska berza je zatvorena treći dan zaredom, pošto nadležni organi nastoje da zaustave obezvređivanje imovine domaćih kompanija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike