Novi udar na Kremlj! Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

26.02.2022

22:35

0

Autor: 24sedam

Svift je globalna finansijska arterija koja omogućava nesmetan i brz transfer novca preko granica

Novi udar na Kremlj! Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a
BeFunky-collage - Copyright AP Photo/Virginia Mayo/Rusian Presidential Pres Service via AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je večeras da su SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučcile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

Fon der Lajen je najvila da će paket novih sankcija predstaviti i liderima EU na usvajanje.

- Prvo, obavezujemo se da ćemo obezbediti da odrećene ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. To će ih zasutaviti u obavljanju finasijskih transakcija, i blokirati ruski izvoz i uzvoz. Ovo će obezbeditii da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i naneće štetu njihovoj sposobnosti da posluju globalno, izjavila je Fon der Lajen.

U vanrednom obraćanju iz Brisela, predsednica Evropske komisije je izjavila da će dodatne sankcije koje će paralizovati imovinu ruske Centralne banke, čime će se, kako je dodala, zarnmrznuti njene transakcije u raspoređivanju međunarodnih rezervi u cilju ublažavanja uticaja međunarodnih sankcija na rusku ekonomiju.

Fon dr Lajen dodaje da će se raditi i na zabrani ruskim oligarskima da koriste svoja finasijska sredstava na međunarodnim tržistima.

- Sve ove mere će značajno naškoditi mogucnostima Putina da finansira svoj rat i imaće poražavajući utcaj na rusku ekonomiju. Putin je krenuo putem da uništi Ukrajinu, ali ono što radi je uništavnje budućosti sopstevene zemlje, zanključila je Fon der Lajen u vanrednom obraćanju iz sedišta Evropske komisje u Briselu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike