Hoće li nam Ukrajina pokvariti iznenađenje: Cena nafte preti premijum gorivu u Srbiji

22.02.2022

19:20

0

Prijatno iznenađenje za vozače koji koriste premijum goriva - da im gorivo nije poskupelo, iako mu cena nije zamrznuta, mogla bi da pokvari uzavrela situacija na istoku Ukrajine

Hoće li nam Ukrajina pokvariti iznenađenje: Cena nafte preti premijum gorivu u Srbiji
pumpa cene goriva - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović Pixabay

Deset dana nakon odluke Vlade Srbije da se zamrznu cene standardnih goriva na pumpama, benzina BMB95 i evrodizela, i vozači koji u svoje „ljute mašine“ sipaju skuplja, premijum goriva ne mogu da dođu sebi od prijatnog iznenađenja.

Desilo se nešto za domaće uslove gotovo neverovatno. Iako ne podležu Uredbi Vlade, ni benzin BMB98, ni BMB100, kao ni razni „super“, „ekstra“, „max“ dizeli… nisu menjali cenu.

Za razliku od drugih tržišta na kojima je vanredno ograničena cena osnovnih goriva, poput, recimo, hrvatskog, u Srbiji ceh zamrzavanja nisu platili vozači premijum segmenta.

Od  12. februara, uz smanjenje cene BMB95 sa gotovo 174 dinara na fiksiranih 171 dinar (1,45 evra) i evrodizela sa 183,5 na 179 dinara (1,52 evra), i cena BMB100 je ostala na manje od 185 dinara (1,57 evra), a premijum dizela na manje od 190 dinara (1,61 evro).

U Hrvatskoj, u kojoj su zamrzavanja počela u novembru, pa prekidana i vraćana, premijum goriva su „slobodno“ poskupljivala. Samo od 8. februara, kada je vraćeno zamrzavanje, premijum goriva su poskupela za pet evrocenti, da bi danas benzin od 100 oktana bio 1,64 evra, a ekstra dizel 1,59.

Tek za nešto manje je poskupelo i gorivo u Crnoj Gori, gde nema zamrzavanja cena, već se prati tržišna cena nafte i goriva u regionu Mediterana. To „praćenje“ dalo je cenu kakva nije bila od rekordne 2012. godine.

24sedam/Georgi Mitev Šantek
 

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udružena naftnih kompanija Srbije (UNKS), kaže za 24sedam da poskupljenja premijum goriva nije bilo jer na tržištu, odnosno na svetskim berzama, nije bilo ničega značajnog zbog čega bi se ta cena menjala.

- Jednostavno nije bilo razloga za eventualno povećanje cene u Srbiji. Doduše, možda i proizvođači goriva i trgovci kalkulišu i sa manjim profitom, kako ne bi poskupljenjem te inače skuplje vrste goriva oterali redovne kupce. To bi sada moglo da se promeni zbog situacije u Ukrajini, ali videćemo kako će tržište reagovati u nekom srednjem roku – objašnjava Mićović.

Hoće li Rusi i Ukrajinci naftu „poterati“ na 100 dolara?

Većina vozača u Srbiji je mirna što se cene goriva tiče bar još nekoliko nedelja, dok traje Uredba, a one koji voze automobile na premijum goriva mogla bi da zabrine samo uzavrela situacija povodom sukoba u istočnoj Ukrajini.

Zbog toga što je zvanična Moskva priznala nezavisnost samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), i tamo šalje svoje „mirovne trupe“, Zapad je uzvratio novim sankcijama.

Ima prostora za „čekanje“

Da proizvođači nafte u Srbiji imaju još malo „lufta“ sa cenom svojih derivata, pa ne moraju odmah da ih poskupljuju, pokazuju i upravo objavljeni rezultati Naftne industrije Srbije (NIS). Rusko-srpska kompanija („Gasprom“ ima 56 odsto kapitala) ostvarila je u 2021. godini 178 miliona evra dobiti.

Pokazatelj EBITDA (profit pre odbijanja kamata, porez na dobit i amortizacije) jeste 452 miliona evra, što je 3,4 puta bolje od onog godinu dana ranije. I sve to uz ulaganje u razvoj od 170 miliona evra. Rekordni su bili i proizvodnja, najveća od 2009. godine, i promet - 14 odsto više nego 2020.

Na sve to berze su reagovala velikim padom akcija, a rastom cene nafte. Nafta je danas u jednom trenutku dosegla sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara po barelu, ali je potom pala na ispod 98 dolara.

U „Goldman Saksu“ procenjuju da bi ova nova geostrateška trzavica mogla cenu nafte da podigne za 13 odsto u odnosu na cenu s početka meseca, što bi bilo 105 dolara za barel.

Međutim, ni skok cena nafte ni pad cena akcija na svetskim berzama ne bi trebalo da budu trajniji, procenjuju u Dojčebanci.

Njihov strateški analitičar Džim Rejd sugeriše da se trenutno radi o „tipičnoj geopolitičkoj rasprodaji“ na S&P 500 Indeksu od šest do osam odsto. On prognozira da će akcijama trebati tri nedelje da dotaknu dno, a potom još tri da se vrate na pređašnji nivo, prenosi „Blumberg“.

Screenshot:MarketWatch.com
 

 

Da situaciju upućeni ne vide previše dramatično, pošto je „slučaj Ukrajina“ već ukalkulisan u očekivanja, pokazuje i izjava nigerijskog ministra za naftu Timiprea Silve.

Ministar je na marginama konferencije izvoznika gasa u glavnom gradu Katara, Dohi, rekao da nema potrebe da se povećava proizvodnja kako bi se oborila cena.

- Svakako očekujemo veću proizvodnju ako nuklearni sporazum sa Iranom uspe, onda će višak proizvodnje doći od njih - dodao je Silva, a prenosi Rojters.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike