Dosad su pretili, sada bi stvarno moglo: Nafta ide na 100 dolara?

20.01.2022

10:29

0

Pretnje preskupom naftom, uglavnom neosnovane, obeležile su proteklu godinu ali sada bi mogle da se ostvare, upozoravaju analitičari

Dosad su pretili, sada bi stvarno moglo: Nafta ide na 100 dolara?
Profimedia

Sadašnji skok cene sirove nafte razlikuje od ranijih jer, po svemu sudeći, neće biti kratkog daha pa analitičari procenjuju da u toku ove godine možemo očekivati cenu nafte i do 100 dolara po barelu, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

- Tih najava je bilo i ranije ali one nisu bile realne. Sada se međutim dešava vise stvari istovremeno, napad na postrojenja u Saudijskoj Arabiji, napeto je na granici Ukrajine, a najkrupnija stvar koja se desila u poslednja dva dana je zapravo havarija na vrlo bitnom naftovodu koji iz Iraka naftu dovozi na Mediteran, gde se utovaraju brodovi za naš region - rekao je on gostujući na TV Prva.

Prema Mićovićevim rečima, kada se ovoj situaciji doda i činjenica da kovid više ne ostavlja ranije posledice i da bez obzira na pikove korone, potrošnja nafte raste, rezultat te dve stvari jeste skok cena nafte i goriva.

Gostujući u istoj emisiji Jelica Putniković, urednica portala „Energija Balkana“, rekla je da cenu nafte podgrevaju i trenutne geopolitičke igre vezane za Ukrajinu i Rusiju. Navela je da ima prognoza da će barel nafte naredne godine dostići cenu i do 150 dolara i ukazala da nekada ovakve najave služe za veštačko dizanje cena.

- I lane su neki najavljivali da će ove godine barel koštati 200 dolara pa se to nije dogodilo. Ovde je ključno pitanje hoće li OPEK kome ne odgovara da nafta previše poskupi jer bi se onda smanjila potražnja,  uspeti da izbalansira sve to na svetskom tržištu", navela je Putniković.

Na pumpama se čeka udar akcize

Govoreći o tome kako će se poskupljenje nafte u svetu, koja jutros košta 88 dolara za barel, odraziti na cene goriva kod nas Tomislav Mićović je naveo da je u poslednje četiri nedelje gorivo poskupelo za dva dinara.

Naveo je da nas u skladu sa Zakonom o akcizama, čeka i indeksacija akciza, jer se njeni iznosi svake godine usklađuju sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj kalendarskoj godini.

Shodno tome ove godine bi prema njegovim rečima usklađivanje trebalo da iznosi 5,5 dinara, što je, ukazao je on više nego za četiri prethodne godine zajedno.

- Usklađivanje je 2019. bilo 1,30 dinara, godinu dana kasnije 1,20 dinara a lane 0,89 dinara - naveo je Mićović.

Istakao je da u sadašnjoj situaciji, državama pa i našoj, ostaje da gledaju da smanje svoj udeo u ceni goriva, odnosno da smanje akcize, kako se globalni uticaj poskupljenja sirove nafte ne bi pogubno odrazio na ekonomiju.

Naveo je da od 1. decembra prošle godine postoji inicijativa Udruženja naftnih kompanija za različito akcizno opterećenje pojedinih potrošača, jer kako je rekao svi potrošači ne bi trebalo da plaćaju istu akcizu.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti