Crnogorci se hvataju za glavu, Srbi zasad mirni: Kada bi benzin mogao na 200 dinara

15.02.2022

19:15

0

Rekordne cene goriva zagrejale su temperaturu u Crnoj Gori mnogo više prolećnih 15 stepeni. U Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj vozači lakše dišu ali šta će biti posle isteka fiksiranja cena

Crnogorci se hvataju za glavu, Srbi zasad mirni: Kada bi benzin mogao na 200 dinara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vozačima u Crnoj Gori pao je mrak na oči danas kada su došli da natankuju svog ljubimca na točkovima. Na benzinskim pumpama širom zemlje dočekale su ih cene kakve po zlu pamte iz davne 2012. godine.

U naredne dve sedmice, do sledećeg određivanja po naftnoj formuli, cena će biti rekordne - litar evrosupera od 98 oktana 1,58 evra, evrosuper 95 košta 1,54 evra a evrodizel 1,42 evra.

S ove strane Prokletija i Javorja, u Srbiji, vozači na pumpe dolaze sa mirom zen budiste, jer znaju da ih na brojčaniku ovoga puta neće dočekati iznenađenje. Od subote, 12. februara litar benzina je u narednih 30 dana (a možda i duže) fiksiran je na 171 dinar a litar evrodizela 149 dinara.

Ali to ne znači da su srpski vozači srećni, čak ni sa državno kontrolisanim cenama. Jer tih 1,45 evra, odnosno 1,52 evra za dizel, zapravo je mnogo veća cena nego što su je plaćali pre pomenutih deset godina.

Iako je tada nafta u svet bila 110 dolara za barel, a danas je došla „tek“ do kote 95, super se tada točio po 1,29 evra (140 dinara), evrodizel 1,36 evra, mada su neki tada još vozili na D2 (142 dinara ili 1,3 evra).

Kada benzin stiže na 200 dinara?

Cena benzina na srpskim pumpama od 200 dinara za litar već se shvata kao moguća, kako kažu pumpadžije, „ako se stvari ovako nastave“.

24sedam/Goran Sivački Profimedia
Za sada zaključano: Cene osnovnih tipova goriva u Srbiji miruju mesec dana

Ukoliko računamo da je ova fiksirana cena postignuta sa svetskom cenom od 90 dolara za barel, jer ovaj poslednji skok na 95 još nije stigao da se ukalkuliše, za probijanje cene od 200 dinara potrebno bi bilo da barel ode na manje od „rekordnih“ 110 dolara iz 2012. godine.

Amerikanci se nadaju 75 dolara za barel

Međutim, ovaj pesimistički scenario, kakvih je bilo mnogo u poslednje dve godine svetske energetske krize izazvane kovidom, nije i jedini moguć.

Prema prognozama Uprave SAD za energetske informacije (US Energy Information Adminstration, EIA), cena nafte brent na spot tržištu ne bi trebalo da u proseku u februaru bude skuplja od 90 dolara za barel.

Nadalje i trebalo da pada i u drugom kvartalu ove godine bude 87 dolara a da godinu završi na 75 dolara u poslednjem tromesečju. Prognoza ide dotle da se za 2023. godinu predviđa prosečna cena od danas sasvim neverovatnih 68 dolara.

Sa cenom od 110 dolara, što je povećanje od dvadesetak odsto, i našim akcizama i PDV-om, benzin bi bio oko 205 dinara a evrodizel preko 215.

Međutim, ma kako se nafta na svetskom tržištu bude kretala, srpski vozači su mirni bar još mesec dana, a moguće i duže jer slede izbori.

Kao što to pokazuje primer Mađarske, gde je gorivo u novembru fiksirano na 1,36 evra a gde su takođe izbori u aprilu, uredba o fiksnoj ceni može da se protegne koliko god zatreba.

Cena goriva je osetljivo političko pitanje čak i tamo gde nema izbora, pa je Vlada Hrvatske u oktobru zamrzla cene goriva na mesec dana, pa to produžila na novembru, ukinula u decembru da bi vratila u februaru.

U svakom slučaju, posle mesečnog ili višemesečnog moratorijuma bi mogao da usledi šok. Setimo se kako su prošli oni koji su 2021. uzeli moratorijum na bankarske kredite. Cena goriva tada ne bi rasla za dinar dva nedeljno, nego bi korekcija biti mnogo bolnija.

Screenshot:businessinsider.com
Cena nafte tipa brent u poslednjih godinu dana

Vladi su na raspolaganju i akcize

U međuvremenu, ako cena nafte nastavlja da divlja, što bi napravilo nepodnošljiv pritisak cene na maloprodaju (jer podsećamo, veleprodaje cene su i dalje u režimu slobodnog formiranja) i nikome se ne bi isplatilo da prodaje gorivo ispod tržišne cene, Vlada ima u rukavu još jedan adut.

Ova karta, doduše, nije upotrebljena u poslednjih 10 godina, a i tada je to bio presedan, ali je i dalje u arsenalu. Radi se o ovlašćenjima Vlade da na određeni rok smanji akcizu na gorivo do 20 odsto. S obzirom na to da akciza (57,84 dinara za benzin i 59,48 dinara na dizel) i PDV (20 odsto) čine više od polovine maloprodajne cene goriva, taj adut je prilično moćan.

I sa povećanjem nafte na 110 dolara, u slučaju maksimalnog smanjenja akcize bi cena na pumpama ostala na nivou današnje zamrznute, umesto 205 dinara za litar benzina. Na današnju cenu od 171 dinar, cena bi samo smanjenjem akcize pala na oko 157 dinara.

Ukoliko ni smanjenje akcize ne bi pomoglo, teorijski je na raspolaganju i smanjenje PDV-a, kao što je viđeno u nekim zemljama Centralne Evrope. Ali, za to bi trebalo da se menja zakon, no u izborno vreme raspušten je parlament a vlada je u tehničkom mandatu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike