Evo koliko sada košta gorivo, a koliko je bilo juče

12.02.2022

08:50

0

Autor: 24sedam

Uredba Vlade Srbije o ograničenju cene pojedinih vrsta goriva za vozila stupila je na snagu u ponoć

Evo koliko sada košta gorivo, a koliko je bilo juče
gorivo - Copyright 24sedam/Georgi Mitev Šantek

Vlada Srbije donela je uredbu o ograničenju cene goriva, koja važi od petka u ponoć u narednih 30 dana, kojom se ograničava cena osnovnih vrsta goriva za automobile.

Prema Uredbi bezolovni motorni benzin BMB95 može se prodavati u maloprodaji po najvećoj ceni od 171 dinar za litar a evrodizel po 179 dinara. Ostale vrste goriva, tzv. premijum goriva BMB98, BMB100 i "super" dizeli, kao i autogas, prodaju se slobodnim formiranjem cene.

Time je cena bukvalno preko noći pala za tri dinara za benzin i oko 3,5 dinara za dizel, kao što pokazuje naša fotografija sa jedne pumpe u Beogradu.

Vlada je takođe Uredbom predvidela da prodavci u maloprodaji moraju da prodaju količine goriva sa ograničenom cenom, kao što su bile prosečne prodate količine u prethodnom periodu.

Ovaj deo uredbe dodat je jer postoji bojazan da će na benzinskim pumpama biti manje "običnog" goriva jer se jednostavno prodavcima neće isplatiti da prodaju jeftino ono što kupe skupo.

Naime, kako su upućeni rekli za 24sedam, cena je ograničena samo u maloprodaji dok velikoprodaja i rafinerija u Pančevu može da slobodno formira cene prema kretanju berzanske cene nafte i goriva u regionu.

Cene goriva na sličan način ograničene su i u Hrvatskoj i u Mađarskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike