„Ukrajinski dodatak“: Cena gasa i nafte u Evropi porasla danas više od 10 posto

22.02.2022

10:11

0

Cena gasa u Evropi porasla je danas za više od 10 odsto nakon ruskog zvaničnog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR)

„Ukrajinski dodatak“: Cena gasa i nafte u Evropi porasla danas više od 10 posto
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cena gasa je skočila u Evropi zbog dramatične situacije u Ukrajini i prema podacima sa londonske ICE berze, cena martovskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu je dostigla oko 935 dolara za 1.000 kubnih metara (80 evra po MWh).

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara priznao suverenitet DNR i LNR, i potpisao sa njihovim čelnicima sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći, dodaje ruska agencija Tass.

Cena gasa "divlja" poslednjih šest meseci zbog energetske krize u Evropi a sada je dobila i ukrajinski dodatak koji bi mogao da se uveća ako se zasad diplomatski kofnlikt začinjen ekonomskim sankcijama razvije u oružani sukob Rusije i Ukrajine.

Raste i nafta

I cene nafte su ubrzale rast usled straha da će ukrajinsko-ruska kriza prerasti u vojni sukob. Cena evropske nafte brent, međunarodnim standardom na naftnom tržištu, dostigla je sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara po barelu, izveštava britanski javni servis BBC.

Prethodno je na terminskom trgovanju, rano pre podne, cena brenta iznosila 96,85 dolara za barel.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tajnug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike