Moraće da plate: Frilenseri nisu dobili "popust" kod Vlade

06.02.2021

09:13

0

Razgovori predstavnika onih koji zarađuju na internetu i Ministarstva finansija završen bez dogovora o zaboravljanju poreskih dugova

Moraće da plate: Frilenseri nisu dobili "popust" kod Vlade
Copyright Foto: Pixabay/ Lukas Bieri

“Radnici na internetu”, ili popularnije iternet frilenseri, nisu zadovoljjni otišli iz Vlade Srbije gde su vođeni razgovori o plaćanju poreskih dugova kojima ih je Poreska uprava “iznenada” opteretila.

Jedini ustupak na koji je Ministarstvo finansija bilo spremno je da se utvrđeni višegodišnji dug plati bez kamate, i to na rate u periodu od deset godina.

Predsednik “Udruženja radnika na internetu”, Miran Pogačar, kaže da je ovaj predlog za njih neprihvatljiv i da je osnova problema – nenaplativost.

Mesečna rata 25 evra

Iz Ministarstva fiansija je precizirano je da bi se neplaćeni porez u iznosu od 5.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) u prethodnih pet godina na taj način umanjio na 3.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti). U ovom slučaju, uz davanje mogućnosti plaćanja na 120 rata, bez kamate, ukupan mesečni trošak kojim bi se isplaćivala dugovanja državi iz prethodnog perioda, iznosio bi 3.000 dinara.

Oni tvrde da neko ko je zarađivao 300 evra mesečno, sada bi zbog nagomilanog duga morao da plati oko 7.000 evra.

– Ono što smo mi predložili to je da bude naplata poreza od dana objavljivanja zahteva Poreske uprave, a to znači 14.10.2020., i da se naplaćuje samo porez koji bi sa normiranim troškovima iznosio 16% do donošenja novog zakona. Bukvalno ništa ne žele da menjaju, sve žele da ostave njihovo, otprilike samo kamatu da otpišu što je apsolutna katastrofa – kazao je Pogačar.

Vlada predlaže da se dug plati, bez obračuna kamate, plati na 10 godina a da se za obračun poreza priznaju normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda.

Ministar finansija Siniša Mali je precizirao da se predlog Vlade o plaćanju obaveza na deset godina ne odnosi na one koji su izdavanjem luksuznih vila ili kockanjem na internetu zaradili ogroman novac, za koje navodi da u svakom slučaju moraju da plate sve ono što duguju svojoj državi.

Mali je za Tanjug rekao i da je Vlada Srbije pri tome spremna, a to je juče i predložila frilenserima, da se zaustavi izdavanje svih rešenja za sve one koji nisu svoje poreske obaveze izmirili u proteklom periodu do donošenja novog zakona.

To znači, objašnjava, da bi bilo zaustavljeno izdavanje rešenja i svi postupci koji su trenutno u toku sve do usvajanja izmena Zakona o porezu na dohodak građana, što je planirano već tokom aprila ove godine.

– Imali smo nameru da pomognemo i izađemo u susret, da pružimo ruku onima koji su zaista ugroženi. Izašli smo sa predlogom da, bez obračuna kamata, da im zaboravimo kamatu, da im damo mogućnost da smanje svoje obaveze i da isplate na deset godina ili 120 mesečnih rata – kaže Mali.

Pročitajte još:

Namera je, kaže, da se izađe u susret ugroženima koji prehranjuju svoje porodice u pogledu plaćanja poreza iz prethodnog perioda.

Drugom sastanku s predstavnicima Udruženja radnika na internetu prisustvovale su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Vlada Srbije predložila je i da se radnici na internetu uključe u rad Radne grupe koja se bavi izradom novog zakona koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada, kako bi se na pravi način definisao njihov status, prava i obaveze u celom sistemu. Predlog Vlade Republike Srbije usmeren je ka tome da se na pravi način, bez urušavanja postojećeg poreskog sistema, i bez obeshrabrivanja onih koji već plaćaju porez državi, izađe ovoj grupi ljudi u susret, ističe se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug, B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike