Kako će EXPO promeniti ceo južni Srem

16.05.2024

10:02

0

Autor: R.B.

Ukoliko Surčin i Dobanovci dobiju i novi aerodrom, postaće pravi mali grad za sebe u okviru metropole Beograda

Kako će EXPO promeniti ceo južni Srem
EXPO 2027 - Copyright Foto:Vojvodinauzivo.rs

Radovi na smeštajnoj infrastrukturi Međunarodne izložbe EXPO Belgrade 2027 su uveliko počeli a deo sajamskog kompleksa će posle završetka svetske manifetacije postati stambeni kompleks, pišu srpski mediji.

Preduzeće „SPV Galovica 1“, jedno od šest namenski osnovanih za gradnju objekata za svetsku izložbu, objavilo je pre mesec dana tender za projektovanje stambenog kompleksa od 160.000 metara kvadratnih stanova, na kojem je posao dobio konzorcijum šest domaćih firmi.

Parcele planirane za gradnju mahom nalaze kod Dobanovaca, blizu lovišta i tzv Nove državne vile (srušene tokom bombardovanja 1999. godine), a jedna je u Boljevcima. Time će se čitav kompleks EXPO 2027 prostirati šire nego što je ranije najavljivano kao samo oko budućeg Nacionalnog stadiona.

Područje oko Dobanovaca već je u žiži interesovanja investitora, jer je severoistočno od ovog surčinskog naselja planirana gradnja megakompleksa „Singidunum“. Čitavih  2,5 miliona kvadrata biće spakovano u 2.800 stanova, privredni park za napredne tehnologije, škole, vrtiće...

Nacrtom plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade železničke pruge od Zemunskog polja do reke Save-Etapa 1-deonica Zemunsko polje - Nacionalni stadion, predviđeno je da trasa prolazi kroz ovaj budući kompleks.

Takođe, prema Nacrtu Prostornog plana Srbije od 2021. do 2035. godine, kod Dobanovaca je u planu gradnja međunarodnog aerodroma, tačnije na 10 km zapadno od aerodroma Nikola Tesla, 24 km od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac - Dobanovci - Deč.

Aerodromski kompleks bi prema tom dokumentu trebalo da bude površine oko 1.100 hektara, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i Kodnom oznakom aerodroma 4F.

Uz dva velika stambeno-poslovna kompleksa, sa 1.500 stanova za 4.500 stanovnika planiranih u okviru stambenog kompleksa EXPO i još 7.900 koliko je planirano u Singidunumu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike