Od bikova do dronova i autonomnih traktora: Poljoprivredni sajam Novi Sad 2024 (FOTO+VIDEO)

18.05.2024

20:15

0

Sajam poljoprivrede i u Srbiji počinje da liči na sajam haj-tek tehnologije

Od bikova do dronova i autonomnih traktora: Poljoprivredni sajam Novi Sad 2024 (FOTO+VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Na Novosadskom sajmu, instituciji koja je ušla u drugi vek postojanja, dans je svečano otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede. Iako se u širokoj domaćoj javnosti poljoprivreda i dalje shvata gotovo kao posao „zemlje i ašova“, svako ko poseti hale i otvoreno sajmište u Novom Sadu videće da je i u Srbiji stvar odmakla daleko od toga.

Na sajmu se nudi osnovna oprema i alatke, stoka i semenje, ali i visoka tehnologija upakovana u traktore koji koriste satelitsku navigaciju i rade (gotovo) sami ili svake godine sve veće i moćnije dronove koji zaista sami ispituju i održavaju zdravlje useva i voća.

Kao što je za 24sedam rekao Dejan Zorić, direktor prodaje u firmi „Agrotech“ iz Trešnjevca kod Kanjiže, i u Srbiji mladi ljudi koji kupuju poljoprivrednu mehanizaciju žele da imaju ono što je novo i savremeno u svetu.

‒ Njima tehnologija nije strana i žele da je imaju i u traktoru ili kombajnu i lako se na novo navikavaju. Tehnologija, naravno, košta ali uz subvencije može se povratiti i do 65 odsto tako da se uz velike uštede u primenjenoj agrotehnici investicija isplati – napominje Zorić.

Svi imaju velika očekivanja

Očekivanja od ovogodišnjeg Sajma su velika i kod organizatora i kod učesnika. Direktor Novosadskog sajma rekao je da će ovo biti uspešniji sajam i od prošlogodišnjeg jer, iako je godina veoma izazovna za agrar, uspeli su da dovedu deset odsto više izlagača – više od 1.200 učesnika iz 40 zemalja.

Među učesnicima neki povećana očekivanja imaju od tržišta, tj kupaca, a neki bi da se, uz pomoć države, isprave dugogodišnji dispariteti da bi oni na kraju mogli da se o sebi brinu sami i bave održivom poljoprivrednom.

- Tu smo da pokažemo da možemo ali i da iniciramo dijalog sa nadležnima da se pomogne proizvođaču, pogotovo stočarima. Dosad je izgledalo da su svi drugi problemi u državi preči ali sada čujemo i iz vrha države da i stočarima treba pomoći. To nam daje optimizam, a pomoć je zasita potreban jer ima nas sve manje i manje - istakao je Miroslav Kiš, uzgajivač rasnih goveda limuzin iz Verušića kod Suibotice.

Da bi velika očekivanja mogla da budu i ostvarena, uvereni su iz "Globos osiguranja", kompanije koja kao generalni sponzor treći put zaredom pomaže organizovanje Sajma.

- Poljoprivredi Srbije i njenim građanima je potrebna moderna proizvodnja a mi kažemo i osigurana proizvodnja, jer samo je petnaestak odsto oranica pokriveno osiguranjem od rizika. Tu smo da pomognemo sadašnjim i budućim klijentima ali i svima ukažemo na važnost osiguranja u savremenoj proizvodnji. Zbog toga sada radimo na tome da i sledećih godina budemo strateški partner Novosadskog sajma - ističe za 24sedam Nemanja Vignjević, regionalni direktor prodaje u "Globos osiguranju"

Šta se sve događa na Sajmu – Raspored po danima

Danas je, prvog dana Sajma, održana konferencija na temu održive poljoprivrede u Srbiji , na kojoj je dat pregledom situacije, predstavljeni trenutno dostupni domaći i evropski programi a podeljena su i iskustva nekih korisnika.

U okviru paviljona EU Delegacije u Srbiji održan je panel o prednostima primene standarda EU u Srbiji, gde su predstavljanje Mera 1, Mera 3, Mera 4 i Mera 7 evropskog programa podrške poljoprivredi IPARD III

U nedelju če posetioci moći da na Sajmu vide prezentacija senzora i robota u modernoj poljoprivredi, radionica za decu i mlade baviće se ćelijskom poljoprivredom - „mesom iz laboratorije“.
NA radionici o ovoj kontroveznoj temi učesnici će saznati kako nastaju hamburger i šnicle u laboratoriji, koliko se razlikuju od mesa koje danas koristimo u ishrani, i zašto će meso iz laboratorije možda biti važno u budućnosti.

Za ponedeljak je najavljena konferencija o obnovljivim izvorima energije i održivoj poljoprivredi sa praktičnim savetima za uspešnu žetvu u doba suša, koju organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo - Institut od nacionalnog značaja za Srbiju.

Sledeći dan, utorak, je Dan dobavljača Agrobiznis 2024. – kada će se na konferenciji govoriti o finansiranju rasta, perspektivama i mogućnostima za prehrambenu industriju. Istog dana popodne zakazani su termini za poslovne (B2B) sastanke poljoprivrednika i kompanija, u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine.

Poslednji dan sajma je četvrtak, najavljen kao "Dan stočara", u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. . Uvodni sastanak je posvećen EU tvining lajt projektu za sektor živinarstva, sledi panel "Stočarstvo od njive do trpeze", a potom i prezentacija programa za pčelarstvo.

Ovom priliko biće predstavljen i početak EU projekta za otvaranje tog tržišta za izvoz srpskog svežeg mesa živine i jaja.
Neće biti izostavljeno ni mlekarstvo, jer tog dana će se razgovarati i o značaju prerade mleka i mesa na malim poljoprivrednim gazdinstvima u AP Vojvodini.

Partner ovogodišnjeg Sajma je Evropska unija kao celina, generalni sponzor je „Globos osiguranje“, zlatni sponzor je „Al Dahra“, a banka partner je „Banka Poštanska štedionica“.

Radno vreme Sajma je od 9 do 19 sati. Pojеdinačnе ulaznicе koštaju 800 dinara, za kolеktivnе posеtе 600 dinara, a za kolеktivnе posеtе đaka i studеnata, dеcu od 7 do 14 godina i pеnzionеrе - 400 dinara.
U sredu, kad je „Porodični dan“, cеla porodica, s decom do 14 godina, Sajam može da posеti uz jednu ulaznicu od 800 dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike