Novine iz PIO fonda: Evo šta će biti s porodičnom penzijom

18.05.2024

15:09

0

Penzija koja pripada preminulom penzioneru ne računa se više do dana smrti, već do kraja meseca u kome je smrt nastupila

Novine iz PIO fonda: Evo šta će biti s porodičnom penzijom
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Od ove godine važe nova pravila kada je reč o isplati poslednje penzije preminulom korisniku, kao i početku prava na porodičnu penziju. Tako se iznos penzije koji pripada preminulom penzioneru ne računa više do dana smrti, već do kraja meseca u kome je smrt nastupila.

Pravo na porodičnu penziju članovi porodice više ne ostvaruju od prvog dana nakon smrti penzionera već od prvog dana narednog meseca, objavljeno je u poslednjem broju "Glasa osiguranika", glasila Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Navodi se da je ovakav način obračuna već postao uobičajen u mnogim evropskim državama, a da se u Srbiji primenjuje od početka ove godine.

Celokupan iznos

Shodno tome, naslednici sada mogu da računaju da se za poslednji mesec života pripadajući iznos ne računa do dana smrti, već poslednja penzija, kao i eventualne novčane naknade, pripada u celokupnom iznosu.

Naknada za smrt

Naknada pogrebnih troškova za ovu godinu iznosi 68.863 dinara, bez obzira kojoj kategoriji penzionera je pripadao, dakle kategoriji zaposlenih, samostalnih delatnosti ili poljoprivrednika.

Kako bi članovi porodice preminulog penzionera mogli da naslede neisplaćen iznos, potrebno je da od Fonda PIO zatraže izdavanje potvrde o pripadajućim a neisplaćenim iznosima penzije i novčane naknade. To je, dodaje se, i prilika za proveru da li je Fond PIO obavešten o smrti penzionera.

Potvrda koju izdaje Fond se zatim koristi u ostavinskom postupku, kako bi se ovi iznosi pripisali imovini umrlog koja je predmet nasleđivanja. Uz pravosnažno rešenje o nasleđivanju, lica koja su određena kao naslednici mogu od Fonda da zatraže isplatu neisplaćenih iznosa na svoj račun, u delu koji im je određen.

Lice koje je snosilo troškove sahrane umrlog ima mogućnost da podnese zahtev za naknadu pogrebnih troškova a uz zahtev se obavezno prilaže račun za pogrebne usluge i opremu na kome je navedeno ime i prezime osobe koja je snosila troškove, kao i podatak o bankovnom računu na koji  treba isplatiti naknadu.

Prvi dan nakon smrti

Kada je reč o novini oko prava na porodičnu penziju, do kraja 2023. godine je to pravo pripadalo od prvog dana nakon smrti penzionera a pošto se od ove godine penzija umrlom isplaćuje za ceo mesec u kom je preminuo, pravo na porodičnu penziju članovi porodice ostvaruju od prvog dana narednog meseca.

To znači, da ako je recimo penzioner umro sredinom aprila, njemu pripada ceo mesečni iznos za april, a članovima porodice se porodična penzija utvrđuje od 1. maja.

Iz Fonda PIO napominju da pravo na porodičnu penziju nema veze sa nasleđivanjem i da to što je neko određen ili nije određen kao naslednik, ne znači da ima ili nema pravo na porodičnu penziju.

To istovremeno znači i da za podnošenje zahteva za porodičnu penziju nije potrebno rešenje o nasleđivanju.

Bonus video

   

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike