Poznat proizvođač čokolade kažnjen najvećom kaznom ikada: "Zadržali visoke cene na štetu potrošača"

26.05.2024

00:57

0

"'Mondelez' je to uradio da zadrži visoke cene svojih proizvoda na štetu potrošača", rekla je komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager

Poznat proizvođač čokolade kažnjen najvećom kaznom ikada: "Zadržali visoke cene na štetu potrošača"
Prodavnica MIlka cokolade - Copyright 24sedam

Jedan od najpoznatijih proizvođača čokolade na svetu dobio je visoku kaznu od Evropske komisije. Antimonopolske vlasti izrekle su kaznu od 337,5 miliona evra američkom prehrambenom gigantu "Mondelez" zbog nezakonitog ograničavanja konkurencije u trgovini čokoladom, keksom, krekerima, žvakama, krem sirom i kafom. Prema navodima Komisije, kompanija je ometala prekograničnu trgovinu svojih proizvoda i time obezbedila previsoke cene za svoje brendove, prenosi "Dojče vele".

"Mondelez" proizvodi niz dobro poznatih brendova uključujući "milka čokoladu", "toblerone", keks "oreo", krem sir "Filadelfija"… Sedište firme koja zapošljava oko 80.000 ljudi i godišnje proda slatkiša za više od 33 milijarde evra, nalazi se u Čikagu, u SAD.

"Visoke cene na štetu potrošača"

Optužba vlasti EU za zaštitu konkurencije je da je kompanija sprečila svoje trgovinske partnere da jeftino kupuju "Mondelez" proizvode u jednoj zemlji EU i ponovo ih prodaju u drugoj zemlji.

U jednom slučaju "Mondelez" je povukao jednu vrtu čokoladica iz Holandije kako bi sprečio trgovce da ih preprodaju u Belgiji gde su bile skuplje. U drugom slučaju sprečio je veletrgovca da kupi čokoladu u Nemačkoj gde je bila jeftinija. Time je kompanija sa sedištem u SAD htela da spreči preprodaju čokolada u Austriji, Belgiji, Bugarskoj i Rumuniji, jer su ti njeni proizvodi u Nemačkoj jeftiniji.

"'Mondelez' je to uradio da zadrži visoke cene svojih proizvoda na štetu potrošača", rekla je komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager.

Vestager je naglasila da je takozvano paralelno trgovanje posebno važno u vremenima visoke inflacije kako bi se za potrošače smanjile cene na evropskom tržištu. Ona je rekla da se razlike u ceni čokolade između zemalja članica kreću između 10 i 40 odsto, a "ponekad i više".

Najviša kazna za prehrambenu kompaniju ikada

Komisija EU je istragu pokrenula 2019. a u januaru 2021. otvorila zvaničan postupak. Vlasti EU su sada objavile da je "Mondelez" sklopio 22 ilegalna sporazuma u više zemalja EU u periodu od 2004. do 2020. Na primer, jedan sporazum je zahtevao od kupaca "Mondeleza" da naplaćuju više cene za izvoz nego za domaću prodaju.

"Mondelez" govori o "pojedinačnim slučajevima" i kaže da je novac za kaznu stavljen sa strane još prošle godine.

Zapravo, kazna je trebalo da bude još veća. No, pošto je "Mondelez" sarađivao sa Evropskom komisijom i izričito priznao svoju odgovornost, kompaniji je odobreno oslobađanje od 15 odsto kazne, navodi nadzorni organ EU za konkurenciju.

Novčana kazna izrečena u četvrtak najviša je kazna koju je Komisija EU do sada izrekla prehrambenoj kompaniji i jedna je od deset najviših kazni uopšte.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike