Od nekih za penziju radimo dve godine manje ali koliko živimo kraće?

05.02.2024

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Kada će se ići u starosnu penziju razlikuje se u Evropi po zemljama za čak pet godina ali je to koliko će se stići u toj penziji uživati još dramatičnije

Od nekih za penziju radimo dve godine manje ali koliko živimo kraće?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sa prvim danima nove 2024. godine Srbija se za mali korak približila razvijenoj Evropi – po pitanju odlaska u penziju. Naime, ovdašnje zaposlene žene će pravo na starosnu penziju steći ove godine dva meseca kasnije nego 2023. odnosno sa napunjenih 63 godina i osam meseci pride.

Za razliku od žena, kojima će se do 2032. svake godine dodavati dva meseca, muškarcima penzionerima se granica sada nije menjala i oni će u penziju sa 65.

Za one kojima je penzija „pobegla“ za dva meseca, a i za sve one koji do nje imaju još da rade, možda bi trebalo da je za utehu da „negde rade još i duže“.

Tako na primer u zemlji koja je za Srbe u svakom pogledu zemlja snova (osim za zimogrožljive) – Danskoj, starosnu penziju mogu da dobiju tek sa 67 godina, a ideja je da se ide na 69. Isto je trenutno i u Grčkoj. Italiji, Bugarskoj…

Među srećnike koji u Evropi ne moraju da rade „do smrti“ spadaju zemlje na koje bi trebalo gledati kao parnjake/uzore Srbije - Slovačka, Češka, ali i Letonija, Malta… gde je ta granica niža od 65 godina.

Rekorderi su Francuzi, sa granicom na 62 godine i tri meseca. A kada na to dodate da je se tamo, u proseku, živi do 82...

Ko nam zavidi a ko baš i ne?

Pa, zavide li nam baš mnogo ti Danci? Ne, uošte čak ni iz ovog razloga jer prosečan Danac će živeti čak sedam godina duže nego prosečan Srbin – 82 godine umesto 75, koliko je očekivani životni vek prema proceni UN. A time će i u svojoj (mnogo većoj) penziji uživati duže.

Razloga za zavist nemaju ni Nemci, koje će kvalitetniji uslovi života (hrana, vazduh,voda, zdravstvo, obrazovanje, uslovi rada…) u životu održavati do istih tih 82 godine a rade od penzije samo godinu ili godinu i po duže.

Šta reći tek za pomenute Slovake i Čehe, koji em žive duže (78,36 i 79,82 godine), em rade kraće…

Razlike u EU su u očekivanoj dužini života mnogo veće nego u odlasku u penziju. Tako Bugari u proseku žive manje od 73 godine a penzionišu se tek sa 67, dok Rumuni žive tek godinu duže a idu u penziju kada i mi To je za gotovo čitavu deceniju kraći život nego Danaca ili Nemaca. 

Tako, na kraju, mogu da nam pozavide samo Crnogorci, gde se u penziju ide sa 66 godina i osam meseci muškarci i 62 godine i šest meseci a živi u proseku samo dve godine duže.

To već ne važi za građane Bosne i Hercegovine, koji su inače u u podređenom položaju što se tiče gotovo svih ekonomskih pokazatelja. Oni u penziju idu sa 65 godina ali žive godinu dana duže.

PIO kaže „decenijama u penziji“

Podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje značajno se razlikuju od proste računice toga koliko se dugo u Srbiji u proseku živi i kada se može u starosnu penziju. Prosečna dužina korišćenja penzije je 17 godina za muškarce i 21 godina za žene.

Razlika između prostih desetak godina i zvaničnih izgleda ogromna međutim, kod ovih podataka treba uzeti u obzir da je prosek uzet za sve vrste osiguranja - i za porodične ali i za invalidske i prevremene penzije, kojih u Srbiji i dalje ima veliki udeo u ukupnom broju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike