Sa koliko godina u penziju: Koliko prosečno rade a koliko žive muškarci i žene

31.08.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Sa koliko godina u penziju: Koliko prosečno rade a koliko žive muškarci i žene
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju propisuje uslove u pogledu godina života i staža osiguranja koje osiguranici moraju ostvariti da bi postali penzioneri. Za muškarce je uslov za sticanje prava na starosnu penziju 65 godina života i najmanje 15 staža osiguranja, a za dame trenujtno 63 godine i četiri meseca života.

Muškarci koji su ostvarili pravo nastarosnu penziju u 2021. godini imali su u proseku 32 godine staža osiguranja, a žene 29 godina, kažću podaci Fonda PIO objavljeni u „Glasu osiguranika“.

Najviše godina staža imali su korisnici iz kategorije osiguranika „zaposleni“ - muškarci 33 a žene 30. Najmanje godina staža osiguranja imali korisnici iz kategorije osiguranika „poljoprivrednici“ – muškarci 22, a žene 19 godina.

U 2021. prosečna starost korisnika penzije iz redova zaposlenih u godini ostvarivanja prava bila je 64 godine za muškarce i 63 godine za žene. Invalidski penzioneri iz iste kategorije odlazili su u penziju sa prosečnih 55 godina – muškarci, odnosno 53 godine – žene.

Osiguranici muškarci koji su obavljali samostalnu delatnost prošle godine su išli u penziju sa prosečnih 65 a žene iz iste kategorije sa 63 godine. Identičan odnos je i kod poljoprivrednika – u 2021. muškarci su se u proseku penzionisali sa 65 a žene sa 63 godine.

Zanatlije najkraće u penziji

Razvrstano po kategorijama osiguranika, ne postoji značajna razlika između broja godina korišćenja starosne penzije nekadašnjih zaposlenih i poljoprivrednika u odnosu na prosečan broj, ali statistika pokazuje da korisnici iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti znatno kraće primaju starosnu penziju – prema podacima za 2021 - muškarci 11, a žene 12 godina.

Po pitanju godina života do kojih je u proseku primana starosna penzija, prema podacima Fonda za 2021, muškarci su penziju prosečno primali do navršenih 78 godina života, a žene do 79 godina.

Posmatrano po kategorijama osiguranika, moglo bi se reći da su najdugovečniji korisnici iz kategorije poljoprivrednika koji su starosnu penziju primali u proseku do navršene 82 godine – i muškarci i žene.

Korisnici muškarci iz kategorije osiguranika zaposlenih u ovim podacima su izjednačeni sa prosekom – penziju su prosečno primali do 78 godina, dok su žene do 77.

Penzioneri muškarci iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti, u 2021. starosnu penziju u proseku su primali do 75, a žene do navršene 72. godine života.

Prosečan broj godina korišćenja starosne penzije korisnika kojima je prestalo pravo zbog smrti u 2021. bio je u slučaju muškaraca 17, a kada je reč o ženama 20 godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike