Kako se vraća dug nakon smrti penzionera

16.01.2024

12:34

0

Autor: R.B.

Promenjeni su uslovi u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju i banke više neće moći da skidaju novac sa računa pokojnika

Kako se vraća dug nakon smrti penzionera
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sa izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju od 1. januara ove godine (donesene 15. septembra 2023.) stigle su i novine u isplati poslednje penzije u slučaju kada osiguranik Fond PIO premine.

Za razliku od dosadašnje prakse, kada je porodica penzionera (odnosno njegovi naslednici), imala pravo na srazmerni deo iznosa s poslednjeg penzijskog čeka koji se isplaćuje za mesec u kome penzioner premine, sada taj iznos dobija u celosti.

Ova izmena urađena je na inicijativu penzionerskih udruženja jer su se dešavale neprijatne situacije da penzioner premine, penzija potom legne na račun, čak banka odbije ratu kredita, a onda porodica mora da vrati „nezakonito primljen“ deo novca Fondu PIO.

Prema novim propisima, račun na koji je stizala penzija biće praktično „zaključan“ za banke i druge poverioce, jer sa njega oni neće moći da automatski skidaju rate duga (kredita ili administrativne zabrane) preminulog. Taj dug može da se naplati samo od naslednika, putem ostavinske rasprave (ukoliko naslednici prihvate nasledstvo sa dugom).

U Fondu PIO kažu da će za korisnike prava koji su preminuli počev od 1. januara ove godine, od banaka i poverilaca tražiti povraćaj iznosa penzija i novčanih naknada koji korisniku ne pripadaju nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je preminuo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike