Račun veći za 1.600 dinara: Direktor „Srbijagasa“ o poskupljenju

22.09.2023

09:18

0

Autor: R.B.

Zavisno od potrošnje i načina korišćenja, Dušan Bajatović daje procenu prosečnog računa posle poskupljenja

Račun veći za 1.600 dinara: Direktor „Srbijagasa“ o poskupljenju
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sve one koji koriste gas u domaćinstvu od 1. novembra čeka poskupljenje koje je odobreno „Srbijagasu“ kao glavnom distributeru, a direktor tog preduzeća Dušan Bajatović dao je i procenu o tome koliko bi novi računi mogli da iznose.

- Suština je u tome da poskupljenje nije veće od 10 odsto. Kilovat-sat gasa koštaće 4,54 dinara, odnosno sa PDV-om 5,02 dinara. Kada to preračunamo na decembarsku prosečnu fakturu i podelimo u dve kategorije, recimo 2.100 kilovat-sati gasa, gde je oko 200 metara kubnih, povećanje će biti 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće nešto više od 1.600 dinara, u zavisnosti od toga koliko potrošite - kaže Bajatović za RTS.

Bajatović kaže da će veći računi početi da se plaćaju od 1. decembra, za prethodni mesec.

- Na taj način smo račune, odnosno ovo poskupljenje, praktično pomerili u iduću godinu - napomenuo je Bajatović.

U ovoj godini gas je poskupeo dva puta - 1. januara, kada je njegova cena za domaćinstva i male potrošače porasla za oko 11 odsto, i 1. maja, kada je cena povećana dodatnih 10 odsto.

Očekuje se rast cene na berzi

On je objasnio da se na tržištu može naći gas za oko 42 do 55 evra po megavatu.

- Kada biste vi preveli u naše cene, plus neka zarada "Srbijagasa", ovo poskupljenje je moralo da bude još veće. Ukoliko ostanemo na naftnoj formuli i ovih 10 odsto, to je otprilike neka nula sa blagim minusom za nas, ukoliko ne dođe do poskupljenja na tržištu - ukazao je Bajatović.

Bajatović je rekao da se u svetu očekuje da će u narednom kvartalu cena gasa iznositi od 45 do 60 evra po megavatu, odnosno 600 dolara za 1.000 metara kubnih.

- Ukoliko nafta nastavi da raste i ukoliko bude loša zima, procenjuje se da će cena na evropskim berzama dostići između 80 do 90 evra za megavat, negde oko 800 dolara za 1.000 kubnih metara - naveo je Bajatović.

Bajatović je istakao da je Srbija i dalje zemljama sa najpovoljnijim cenama gasa u Evropi.

On je dodao da je podzemno skladište gasa Banatski dvor potpuno puno.

Problem s gasom nije cena, nego...

- U ovom momentu najveći problem nisu količine gasa, ni njegova cena, najveći problem je što nema mesta na transportnom sistemu - rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, broj radnika i mašina koji rade na gasovodu sa Bugarskom je povećan.

- Ja sam svaki dan na terenu, mislim da će biti gotovo do kraja oktobra, pošto je gotov gasovod Grčka-Bugarska. Očekujem da sve mogućnosti nama budu na raspolaganju. Možemo da računamo na Azerbejdžan, na Tap-Tanap i neki gas iz Turske, ali još uvek najpovoljniji aranžman za nas je ono što imamo sa Rusijom - naglasio je Bajatović.

Govoreći o priključenjima na gas za građane Srbije, Bajatović je naveo da je "Srbijagas" ugradio 20.000 setova ove godine.

- „Srbijagas“ ima 160.000 na našem sistemu, povećali smo za 15 odsto broj priključaka. Imamo 15.000 setova u magacinu - objasnio je Bajatović.

On je naveo da očekuje da će do kraja meseca imati više od 100.000 zahteva za priključenje.

- Gas je najjeftiniji, vrlo smo bezbedni u odnosu na sve opasnosti koje se tiču gasa, a i cenovno će sve biti dobro, kao što sam i ranije rekao biće prilagođeno tome da može da ga plati svaki korisnik - zaključio je Bajatović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike