"Pretnja" za svetsko tržište: Kina pravi zalihe tečnog gasa

13.09.2023

09:05

0

Kineski „Unipek“ je objavio tender za kupovinu više od deset pošiljki za ovu zimu

"Pretnja" za svetsko tržište: Kina pravi zalihe tečnog gasa
Tečni naftni gas - Copyright AP Photo/Koji Sasahara, File

Za razliku od prošle zime, kada je masovno „kovid zaključavanje“ smanjilo kineski uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG/LNG) za petinu, ove godine će Peking. Po svemu sudeći, napraviti velike zalihe.

Kina se na velika vrata vratila na spot-tržište (prodaja sa bliskom isporukom),i taj potez je doneo brige mnogim drugim igračima na tržištu, piše „Blumberg Adrija“.

Kineski „Unipek“, trgovački ogranak energetskog giganta „Sinopeka“, objavio je tender za kupovinu više od deset pošiljki za ovu zimu, pored ranije ugovorenih isporuka do kraja 2024. godine, kažu trgovački izvori.

Nije jasno da li ove dodatne pošiljke treba da zadovolje domaću potražnju ili da se koriste za trgovinu, ali je ovo svakako najveći pritisak kineskog uvoznika u državnom vlasništvu da LNG spot-tržište od februara.

Kupovine koje je Kina dosad imala ove godine su i dalje ispod nivoa iz 2021. godine, kada je bila najveći svetski kupac LNG-ja na svetu.

Manje gasa za Evropu

Potencijalni trajni povratak Kine na spot-tržište mogao bi da ograniči dostupnost LNG-ja za Evropu, koja se naveliko okrenula ovoj vrsti gasa kako bi zamenila isporuke prirodnog gasa gasovodima iz Rusije.

Rizici kao što su hladno vreme, štrajkovi u Australiji i kineski apetit za ovim energentom prete da poremete delikatnu ravnotežu tržišta LNG-ja, prema rečima rukovodilaca i analitičara na Gastek konferenciji u Singapuru prošle nedelje.

Promena takođe dolazi jer kineski uvoznici LNG-ja rezervišu više mesta na uvoznim terminalima, verovatno u nastojanju da izgrade zalihe uoči zimske grejne sezone, navodi BloombergNEF.
Ipak, ima više slobodnih mesta na terminalima nego pre godinu dana, što odražava zdrav nivo zaliha i spor globalni ekonomski rast koji će uticati na potražnju za gasom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike